[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important3 Octombrie 2022 13:52

(FOTO) Expoziția construcțiilor ilegale din Chișinău. PAS: E o problemă cronică

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău, printr-o expoziție, atrage atenția locuitorilor din Chișinău, dar în special Primăriei Municipiului Chișinău, la fenomenul construcțiilor ilegale – „aceasta este o problemă cronică în Chișinău, care atrage după ea și alte nereguli: lipsa locurilor de parcare, murdăria, lipsa locurilor în grădinițe și școli, transportul public supraaglomerat”, informează TRIBUNA. 

Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, a menționat: „Cum putem să vorbim despre un oraș confortabil în condițiile în care el este total inconfortabil? Părinții se confruntă și se trezesc că nu au unde duce copii la grădinițe, nu au terenuri de joacă corespunzătoare la numărul de locatari. De ce: Pentru că așa se avizează proiectele de primărie, nu au suficiente locuri de parcare, de zone verzi nici nu mai vorbim, dar în schimb avem blocuri peste blocuri fără un confort minim necesar în preajmă. Acest lucru continuă și la momentul actual, iar primarul Ion Ceban cochetează cu unele companii de construcții, oferindu-le autorizații, deși instanțele de judecată au constatat ilegalitățile”.

PAS, totodată, a amintit că, guvernarea a creat deja pârghii legale pentru demolarea construcțiilor ilegale. A fost aprobat Regulamentul de demolare a clădirilor ilegale la nivel național. Punerea în aplicare a acestui regulament și demolarea construcțiilor neautorizate este sarcina primăriilor.

„De asemenea:

Au fost majorate amenzile contravenționale pentru cei care autorizează și construiesc ilegal.

Controlul de stat în construcții a fost îmbunătățit. Inspectorii Agenției Supraveghere Tehnică (AST) vor avea acum temei legal de a verifica construcția la fiecare dintre fazele principale edificării unei construcții, nu doar la final.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va crea o listă a construcțiilor neautorizate. Persoanele care intenționează să procure un apartament trebuie să cunoască din start lista construcțiilor cu probleme.

Vor fi votate în curând modificări la Codul Penal pentru a pedepsi mai dur pe cei care autorizează, proiectează, execută lucrări de construcții ilegale

Lucrăm la Codul Urbanismului, care va fi votat până la finalul noii sesiuni parlamentare” – a mai informat partidul.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...