[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important1 Octombrie 2022 12:58

Andrei Spînu: Noi, Guvernul, vom continua să avem grijă de oameni și vom trece cu bine de această iarnă

Andrei Spînu, vicepremier, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că Guvernul va continua să aibă grijă de oameni, făcând referire la criza energetică, informează TRIBUNA.

Oficialul a informat, în cadrul unei conferințe de presă, despre ultimele evoluții referitoare la situația energetică din țară pentru luna octombrie.

„Ieri, Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie, către Gazprom. Chiar dacă s-au achitat integral obligațiile financiare, Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mil. m3 pe zi, au fost confirmate 5.7 mil. m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat. Noi am spus mereu că ne vom respecta cu bună credință angajamentele contractuale și ne așteptăm ca același lucru să fie făcut de partea cealaltă.

În conformitate cu condițiile contractuale cu Gazprom, pentru luna octombrie curent este prevăzută livrarea către Republica Moldova a 250 mil. m3  de gaze, dintre care:
• 80 mil.m3 (2,58 mil.m3/zi) pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului;
• 170 mil.m3 (5,48 mil.m3/zi) pentru consumatorii de pe malul stâng al Nistrulu, inclusiv MGRESi;

Potrivit Contractului cu Gazprom, pentru Moldovagaz sunt rezervate capacități anuale de tranzit de 5,7 mil. m3/zi (la PI Grebeniki – 4,5 mil. m3/zi, și PI Alexeevca – 1,2 mil. m3/zi). Capacități suplimentare urmau să fie rezervate pentru luna octombrie 2022. În rezultatul s-a constatat că Gazprom nu a organizat rezervarea capacităților suplimentare solicitate de SA „Moldovagaz” în mărime de 2,36 mil. m3/zi.

În cazul onorării obligațiilor contractuale de către Gazprom, capacitățile necesare Moldovagaz pot fi asigurate prin intermediul licitațiilor zilnice. În acest sens, Moldovagaz, pe 30 septembrie a expediat în adresa Gazprom solicitarea de a rezerva suplimentar pentru perioada 1-7 octombrie capacități zilnice suplimentare pentru ambele maluri ale Nistrului.

Prețul estimat de achiziție a gazului pentru luna octombrie este de 1028 USD pentru o mie de m3, cu peste 40 % mai puțin decât în septembrie.

Referitor la livrările de energie electrică pentru luna octombrie, Energocom a semnat următoarele contracte de furnizarea a energiei electrice:

• pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES la prețul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie;

• pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie;

• pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 132 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Prețul mediu ponderat pentru luna august este de 68,9 USD/MWh.

În această perioadă nimeni nu va fi deconectat de la gaz sau electricitate. Continuăm să economisim, să facem rezerve și să ne pregătim de iarnă. Vă informez că Energocom are contractate 53,5 mil. m3 de gaz în stoc. Săptămâna viitoare vor fi depozitate în Ucraina și România”, a comunicat Andrei Spînu.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...