[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important23 Septembrie 2022 07:00

Victor Nichituș: Vom vedea direcția de dezvoltare a cooperării dintre Rusia și Moldova, 1 octombrie

Jurnalistul Victor Nichituș afirmă că, după 1 octombrie curent, va fi clară direcția relației dintre Republica Moldova și Federația Rusă, informează TRIBUNA. 

Comentatorul politic a relatat că, președintele rus, Vladimir Putin, la data de 20 septembrie, cu ocazia primirii scrisorilor de acreditare a 24 de ambasadori străini nou veniți la Moscova, a declarat: „Suntem convinși că dezvoltarea cooperării dintre Rusia și Moldova, care ne este apropiată din punct de vedere istoric, pe baza principiilor pragmatismului și beneficiilor reciproce, este în interesul fundamental al popoarelor celor două țări. Rusia a fost și continuă să fie garantul reglementării conflictului transnistrean. De altfel, în ceea ce privește securitatea energetică a Republicii Moldova, noi acționăm în strictă conformitate cu toate acordurile care au avut la bază propunerile părții moldovenești”.

„În condițiile în care războiul din Ucraina va escalada, mobilizarea parțială din Rusia, asta înseamnă, consider că Republica Moldova trebuie să își păstreze statutul de neutralitate chiar dacă acordă susținere umanitară cetățenilor ucraineni.

Escaladarea războiului din Ucraina și continuarea lui pentru un timp nedefinit trebuie să schimbe paradigma politică a partidelor parlamentare moldovenești”, a declarat Victor Nichituș în context.

Potrivit jurnalistului, „respectarea și păstrarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova, stat în care locuiesc un număr mare de etnici ucraineni urmați de ruși și găgăuzi, presupune în același timp aprofundarea măsurilor de modernizare a Armatei Naționale a statului moldovean. Si vis pacem para bellum – neutralitatea asumată trebuie apărată”.

„Vom vedea direcția de dezvoltare a cooperării dintre Rusia și Moldova, după data de 1 octombrie, în funcție de continuarea, sau nu, a acordului de livrare a gazelor naturale către statul moldovean”, a conchis liderul de opinie.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...