[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii23 Septembrie 2022 06:30

Analist politic: Protestele antiguvernamentale pot fi folosite ca pe o oportunitate

În timp ce Moldova traversează crize politice, guvernarea este afectată de o criză de legitimitate acasă. Aceste slăbiciuni sunt exploatate de unele forțele politice din opoziție. Constatarea a fost făcută de analistul politic Dionis Cenușa, care a afirmat și că protestele antiguvernamentale pot fi tratate ca o oportunitate, informează TRIBUNA.

În opinia sa, partidele politice pro-ruse vor să pregătească terenul pentru preluarea puterii în timpul următoarele alegeri, iar grupările cleptocrate vor să stopeze reformarea organelor de stat care luptă împotriva corupției. În ambele cazuri, sunt folosite protestele antiguvernamentale ca instrumente politice, deoarece pot prinde rădăcini în rândul populației vulnerabile.

„Din cauza inflației și a prețului la gaz, nemulțumirea față de guvernarea PAS-Sandu capătă justificare. Autoritățile încearcă să găsească soluții pentru diverse segmente sociale, dar acestea sunt deocamdată insuficiente. Prin urmare, spiritul protestatar se poate răspândi mai repede, nu neapărat din cauza propagandei rusești, care este contracarată de autoritățile moldovenești, ci a realității obiective” – a menționat el într-o analiză pentru IPN.md.

În timp ce țara se pregătește de o iarnă complicată – a mai spus comentatorul – autoritățile trebuie să acorde mai multă atenție populației vulnerabile, susceptibilă la proteste din motive de sărăcie.

„Protestele antiguvernamentale pot fi folosite ca pe o oportunitate pentru a combate critica nejustificată și a căuta soluții creative, inclusiv prin cooperarea cu opoziția constructivă și alți actori non-guvernamentali ignorați până acum. Or, prin incluziune poate fi generată unitate în societate. Gestionarea corectă a provocărilor legate de proteste va restaura imaginea guvernării”, a subliniat expertul.

Totodată – a declarat Dionis Cenușa – dacă lucrurile vor fi scăpate de sub control, ar putea fi compromisă stabilitatea internă și chiar dialogul de pre-aderare cu Uniunea Europeană.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...