[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important23 Septembrie 2022 09:00

(ACUM 1 AN) Decizia PCRM

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 23 septembrie 2021.

Modificări votate de Parlament

Parlamentul s-a întrunit în ședință și a aprobat o serie de modificări ale legilor ce prevedeau că: directorii Serviciului Fiscal de Stat și Serviciului Vamal vor fi numiți de către Guvern, la propunerea ministrului Finanțelor, prin conferirea statutului de demnitate publică; judecătorii instanțelor judecătorești vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii etc.

Un nou Avocat al Poporului

Parlamentul, în ședință, a numit-o, cu 57 de voturi, pe Natalia Moloșag în funcția de Avocat al Poporului, pentru un mandat de 7 ani. Ulterior ea a depus jurământul în fața deputaților. Hotărârea Legislativului a fost urmată de un val de reacții negative din partea politicienilor și reprezentanților societății civile, care au calificat concursul drept o farsă, Natalia Moloșag fiind fost avocat al Președintelui Maia Sandu.

Întâlniri informale la New York

În cadrul vizitei la New York, unde s-a aflat pentru a participa la lucrările celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, Președintele Maia Sandu, la invitația Președintelui Poloniei, Andrzej Duda, a participat, alături de Premierul georgian Irakli Garibashvili, la o cină de lucru organizată la Reprezentanța Republicii Polone la ONU. De asemenea, a avut o întâlnire la Fundația pentru o Societate Deschisă. Iar ministrul de Externe, Nicu Popescu a avut întrevederi cu: ministrul de Externe sloven, Anže Logar; omologul cipriot, Nikos Christodoulides; administratorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Achim Steiner.

Irina Vlah s-a întâlnit cu Claus Neukirch

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah s-a întâlnit cu Claus Neukirch, Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova. În cadrul discuției a fost abordat subiectul organizării și desfășurării Conferinței Internaționale privind Construcția și Dezvoltarea Autonomiilor, ce urma să aibă loc în Găgăuzia sub patronatul Înaltului Comisar al OSCE.

Vizita Premierului

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a efectuat o vizită de lucru în raionul Dubăsari. Acolo ea a anunțat că fermierii și agenții economici care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol vor beneficia de coridor verde prin posturile vamale interne și nu vor mai întâmpina dificultăți la transportarea recoltei.

Decizia PCRM

Biroul politic al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) s-a întrunit în ședință și a decis data desfășurării Congresului IX – 7 noiembrie 2021.

Întâlnirea Procurorului General

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a avut, la Nur-Sultan, o întrevedere bilaterală cu omologul său din Federația Rusă, Igor Krasnov, în marja reuniunii Consiliului Coordonator al Procurorilor Generali ai statelor-membre a Comunităţii Statelor Independente.

Pensie de 5000 lei

Fracțiunea parlamentară a Partidului „Șor”, în cadrul unui briefing de presă, a anunțat că a elaborat un proiect de modificare a legii privind sistemul de pensii ce prevedea stabilirea pensiei minime de 5000 de lei.

Andrei Spînu a discutat cu directorii ANRE

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a avut o discuție de informare reciprocă cu directorii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Subiectele au ținut de siguranța energetică a țării.

sursa: Almanah Politic 2021 

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...