[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important18 Septembrie 2022 14:01

Omul săptămânii: Marin Ciobanu, director general al Agenției de Investiții 

Omul acestei săptămâni este Marin Ciobanu, directorul general al Agenției de Investiții, având în vedere că instituția a organizat și găzduit, în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ)  și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Moldova Business Week 2022 – cel mai important eveniment economic al anului pentru țara noastră, informează TRIBUNA. 

„Problema atragerii investițiilor străine directe pentru Republica Moldova este cu atât mai actuală, cu cât posibilitățile interne ale statului și ale agenților economici locali sunt limitate și insuficiente pentru a relansa economia grav afectată de o perioadă lungă de dezindustrializare. Studiile internaționale arată că, din volumul anual de investiții într-o țară, peste 50% sunt investițiile companiilor care deja au investit. Acest lucru se confirmă și în Republica Moldova, unde companiile străine s-au extins și au dat startul mai multor proiecte investiționale. Noi conștientizăm că toate strategiile și politicile de atragere a investițiilor trebuie să fie concentrate pe creșterea capitalului uman. În acest sens, în curând la Chișinău va fi creat un centru de formare pentru dezvoltarea profesioniștilor de mâine”, a declarat Marin Ciobanu în cadrul evenimentului.

De asemenea, oficialul a spus: „Investitorilor, care doresc să investească în Republica Moldova, vreau să le comunic faptul că noi suntem foarte flexibili, avem tot timpul urechea aplecată și acționăm la necesitățile și cerințele lor”.

„Ușa la Agenția de Investiții este mereu deschisă și veți avea tot suportul din partea echipei întru realizarea cu succes a proiectelor investiționale la noi în țară. Iar noi vom avea grijă să vă susținem și să vă satisfacem la toate etapele procesului investițional”, a conchis Marin Ciobanu.

TRIBUNA precizează: Marin Ciobanu și-a început activitatea de director general al Agenției de Investiții la 5 septembrie 2022. 

Șeful Agenției de Investiții a obținut licența la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), în anul 2002 – în Inginerie și management în transporturi, iar în 2003, tot la UTM, a devenit magistru în același domeniu. În perioada 2005-2008 a studiat magistru în Nurnberg, Germania, la Universitatea Friedrich-Alexander – specialitatea Dezvoltare economică și dezvoltare politică internațională. Ulterior, în 2005-2008 a făcut doctoratul la UTM, dezvoltarea industriei prelucrătoare prin prisma investițiilor. Este doctor în științe economice. În prezent face studii postdoctorale la Academia de Studii Economice a Moldovei, începând cu aprilie 2021 – domeniul de cercetare fiind: Competitivitatea în contextul dezvoltării economice durabile. Și-a început cariera în 2002 în calitate de inginer expediții și transport, până în 2005. În perioada septembrie 2009 – martie 2010 a activat în calitate de director de proiect „Crearea ZEL „Bălți””, numit ulterior administrator principal. Pe parcursul a 13 ani de activitate în această postură a atras circa 300 mil. dolari, cu crearea a peste 11 mii locuri de muncă.

În perioada 2014-2016 a fost membru al Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale, Guvern, în 2014-2017 a fost membri al Consiliului pentru Competitivitate, Guvern. De asemenea, în perioada 2015-2016 a fost director de Proiect pentru elaborarea „Planului Național de Dezvoltare Economică prin Industrializare”, finanțat de Ministerul Federal pentru Colaborarea Economică al Germaniei prin GIZ. Mai este și coordonator și coautor al Strategiei de Dezvoltare Industrială 2019-2030 (finanțat de GIZ) și coordonator al Studiului de Fezabilitate pentru crearea Parcului de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie.

Marin Ciobanu este fondator, membru al Consiliului de administrare „Forumul moldo-german”, începând cu aprilie 2010; fondator și președinte al Asociației Patronale din Industria Prelucrătoare – din 2014; președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Strategică și Instituțională al Universității de Stat „A. Russo” din Bălți, începând cu 2015; director interimar al Colegiului de Inginerie din Strășeni, din 2017. A participat la numeroase stagii și a beneficiat de burse peste hotare, inclusiv la Colegiul Carl Friedrich Goerdeler pentru Buna Guvernare în 2012 (Germania).

Vorbește următoarele limbi: română – maternă, franceză, germană și rusă.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...