[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important14 Septembrie 2022 11:59

Declarații: Nu înțeleg această șovăială... De ce șeful statului nu ia decizia de demitere a lui Stoianoglo? 

„Nu înțeleg această șovăială cu luarea unei decizii (n.r. – privind demiterea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general – actualmente suspendat). Dacă exista vreo îndoială, de ce au mai început procesul? Șefa statului a început procesul de evaluare a performanțelor procurorului general. Și dacă a inițiat această procedură, a obținut răspunsul, de ce nu ia decizia?” – a declarat Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice (CRJM), într-un interviu pentru Europa Liberă, informează TRIBUNA. 

Potrivit spuselor sale, oricare va fi soluția în cazul dosarelor penale intentate lui Alexandr Stoianoglo, aceasta nu va fi în nici o lună, în nici două și în nici un an.

„Aproximativ, un proces penal de complexitate medie se examinează în sistemul de justiție din Republica Moldova vreo 2 ani. Altfel spus, chiar dacă vom avea această decizie, aceasta va fi peste vreun an și jumătate. Întrebarea este dacă se poate aștepta atât de mult” – a precizat el, adăugând: „de aceea și este evaluarea performanțelor”.

Vladislav Gribincea a remarcat că Președinta are formal toate competențele să spună că, „indiferent de rezultatele dosarelor penale, că este vinovat Alexandr Stoianoglo, că nu este, eu îl demit nu pentru dosarul penal, ci pentru faptul că nu a livrat în perioada în care a fost procuror general și până la pornirea dosarului penal împotriva sa”.

„Doamna Președintă a primit o propunere de la comisia de evaluare a performanțelor a ASP de eliberare din funcție a dlui Stoianoglo. Și doamna Președinte acum are tot dreptul să emită un decret. Și de câteva luni, nu-l emite”, a subliniat expertul.

Totodată, președintele CRJM a spus că reprezentanții guvernării ar trebui să fie interesați de o dezlegare în justiție cât mai rapidă a situației pe cazul Stoianoglo.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...