[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii16 August 2022 14:05

Explicație: Decizia CSE de a nu restitui TVA la uleiul exportat este o confiscare a banilor

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a nu restitui TVA la uleiul exportat este în esență: o confiscare a banilor, fără decizia unei instanțe de judecată – a explicat economistul Veaceslav Ioniță, informează TRIBUNA. 

Potrivit spuselor sale, TVA este un impozit plătit de consumator. Producătorul achită în avans TVA, atunci când face investiții sau procura materie primă. În cazul exporturilor TVA este plătit de consumatorul în bugetul țării unde este exportată marfa. Exact așa noi obținem miliarde de lei anual din TVA de la mărfurile importate. Producătorul în momentul exportului primește înapoi suma de TVA pe care el a dat-o în avans Guvernului.

„Guvernul de fapt în toată această perioadă s-a folosit fără dobândă de banii producătorului.

CSE prin decizia sa a hotărât să nu permită deducerea de TVA la export, sau mai simplu spus a decis să confiște bani producătorilor autohtoni”, a mai spus expertul.

Veaceslav Ioniță – ca fapt divers, în context a menționat: „Autoritățile din Ucraina au depreciat hrivna, pentru a ieftini cu 20% producția ucrainească pentru a încuraja exporturile. Autoritățile noastre au decis să confiște TVA si astfel au provocat scumpirea cu 11% a producție moldovenești.”

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...