[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important14 August 2022 14:00

Omul săptămânii: Natalia Gavrilița, Prim-ministrul Republicii Moldova 

Omul acestei săptămâni este Natalia Gavrilița, Prim-ministrul Republicii Moldova, care deja de un an de zile se află în fruntea Cabinetului de miniștri, informează TRIBUNA. 

Natalia Gavrilița, la ședința de bilanț, a declarat că primul an de la învestirea Guvernului  (n.r. – 6 august 2021) a fost unul dintre cei mai grei ani dintre cei 30 de ani de indepență ai țării.

Premierul s-a referit în context la efectele pandemiei, creșterea acută a prețurilor la energie și războiul din vecinătate.„Lumea de astăzi e foarte diferită de cea din momentul în care am preluat guvernarea. Trebuie să spunem adevărul, mulți oameni din țara noastră o duc greu, iar noi avem pârghii limitate… Guvernul a făcut tot posibilul și chiar pe alocuri lucruri imposibile. Noi am oferit un amplu pachet de compensații, când au crescut prețurile la energie; am reușit să compensăm parțial prețul la motorină; am obținut creșterea cotelor de export; am lucrat eficient cu Guvernul României pentru deblocarea situațiilor de la frontieră; am adoptat instrumente compensatorii pentru șomaj. Am acționat mai degrabă ca niște pompieri, dar am ținut să așezăm țara noastră pe un drum bun și corect”, a spus oficialul.Șeful Guvernului a subliniat că au mai reușit să: pornească reforma în justiție, deblocheze asistența externă, demareze ample proiecte de infrastructură, ofere fonduri mai mari pentru comunități, ieftinească o serie de servicii publice etc.

Natalia Gavrilița a remarcat că ne așteaptă o iarnă grea, dar Guvernul deja se pregătește.

„Este mult de lucru… și nu ne dorim o abordare triumfalistă – despre realizări, și nereușite trecute sub tăcere. Astăzi tragem linie și vedem unde suntem și ce mai avem de făcut. De aceea, am vrut o prezentare succintă a fiecărui minister”, a mai spus Prim-ministrul.

TRIBUNA precizează: Natalia Gavrilița s-a născut la data de 21 septembrie 1977. Și-a început activitatea profesională în 2000-2003 în calitate de Asistent politic la Biroul de Afaceri Politice și Economice la Ambasada Statelor Unite ale Americii în Moldova. În 2005 –Consultant la Biroul Vicepreședintelui pentru Europa și Asia Centrală (VP ECA) la Banca Mondială (Washington, DC, SUA); 2005-2006 – stagiar, consultant la Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare în Comisia Europeană (Bruxelles, Belgia); 2007-2008 – a fost Șeful Departamentului pentru Politici și Dezvoltare Macroeconomică, Programe la Ministerul Economiei și Comerțului; 2008-2009 – șeful Departamentului de politică și coordonare a ajutoarelor în Cabinetul Guvernului;  2009-2011 – Manager de portofoliu pe metode de evaluare, Programul de Statistici, Dovezi și responsabilitate (Oxford Policy Management, Oxford, Marea Britanie); 2011-2013 – Manager de portofoliu pe metode de evaluare, Programul de Statistici, Dovezi și responsabilitate (Oxford Policy Management, Oxford, Marea Britanie);  2013-2014 –  Șef de Stat Major, Ministerul Educației; 2014-2015 – Secretar de Stat; 2015-2019 – Director general, Fondul Global pentru Inovare (GIF) (Londra, Marea Britanie). În perioada 8 iunie – 12 noiembrie 2019 a fost ministru al Finanţelor în Guvernul condus de Maia Sandu. Este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate. A fost candidat desemnat la funcția de Premier și la 11 februarie 2021, în Parlament, dar n-a obținut niciun vot. Urmare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, a devenit deputat pe lista PAS. A fost învestită în funcția de Premier al Republicii Moldova la 6 august 2021.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...