[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important6 August 2022 13:00

(ACUM 1 AN) Vot de încredere pentru Guvernul Gavrilița

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 6 august 2021.

Conferința Marinei Tauber

Deputata Marina Tauber, în cadrul unei conferințe de presă, înainte de ședința Parlamentului, a anunțat că fracțiunea Partidului „Șor” a analizat foarte mult și a decis să nu voteze pentru Guvernul Gavrilița.

Vot de încredere pentru Guvernul Gavrilița

Parlamentul a acordat vot de încredere Programului de activitate „Moldova vremurilor bune” și Guvernului în următoarea componență: Natalia Gavrilița – Prim-ministru; Vladislav Kulminski – viceprim-ministru pentru Reintegrare; Iurie Țurcanu – viceprim-ministru pentru Digitalizare; Andrei Spînu – viceprim-ministru, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale; Nicolae Popescu – viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene; Dumitru Budianschi – ministru al Finanțelor; Sergiu Gaibu – ministru al Economiei; Sergiu Litvinenco – ministru al Justiției; Viorel Gherciu –  ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare; Ala Nemerenco – ministru al Sănătății; Anatolie Nosatîi – ministru al Apărării; Ana Revenco – ministru al Afacerilor Interne; Anatolie Topală – ministru al Educației si Cercetării; Sergiu Prodan – ministru al Culturii; Iuliana Cantaragiu – ministru al Mediului; Marcel Spatari – ministru al Muncii si Protecției Sociale; Irina Vlah – Guvernatorul Găgăuziei, membru din oficiu. Pentru acest Guvern au votat 61 de deputați. Ulterior, la Președinție, în prezența șefului statului, membrii Cabinetului au depus jurământul, iar Maia Sandu a semnat decretul de numire.

Pericol de incendiu în clădirea Legislativului

În timpul ședinței în cadrul căreia se examina Programul Guvernului Gavrilița, în incinta Parlamentului s-a activat sistemul de detectare a fumului – parte componentă a sistemului antiincendiu, astfel toți cei prezenți au fost evacuați din clădire. Specialiștii din cadrul Secretariatului Parlamentului au stabilit ulterior că, cauza alarmei de incendiu a fost aprinderea unor produse alimentare în cantina instituției.

Hotărâri ale Parlamentului

Parlamentul a aprobat, în ședință, componența nominală a delegațiilor Parlamentului Republicii Moldova la organizațiile parlamentare internaționale și la organizațiile parlamentare bilaterale. Totodată, a extins numărul de membri ai Biroului permanent al Parlamentului cu un deputat – Constantin Starîș, din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Mesajul Premierului României

Premierul României, Florin Cîțu a urat mult succes noului Guvern de la Chișinău. Într-o declarație, el a afirmat că Guvernul României va sprijini toate eforturile Prim-ministrului Natalia Gavrilița și ale Cabinetului său, îndreptate spre aprofundarea reformelor, consolidarea statului de drept și a parcursului european.

Conferința lui Octavian Armașu

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, în cadrul unei conferințe de presă, a prezentat Raportul asupra inflației nr. 3, 2021.

Propunerile ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a înaintat către Parlament setul de propuneri la proiectul de lege privind modificarea cadrului normativ din domeniul integrității, înregistrat ca inițiativă legislativă de către fracțiunea PAS. Suplimentar, documentul a fost transmis spre informare în atenția Președinției și a instituțiilor internaţionale cu sediul la Chișinău.

Declarația PDM

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a emis o declarație referitor la „unele devieri periculoase de la principiile statului de drept”. Partidul Democrat a condamnat „instrumentele ilegale de presiune asupra lui Alexandru Pînzari” și, totodată, a solicitat noii conduceri a țării și noului Guvern să atragă atenția „asupra mixului dubios de interes politic și valul de calomnie sincronizat în acest caz”.

Primele discuții ale lui Nicu Popescu

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a purtat o convorbire telefonică cu Bogdan Aurescu, ministru al Afacerilor Externe al României. Ulterior, a avut o discuție telefonică și cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, dar și o întrevedere cu șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

Pavel Filip – la Cantemir

Pavel Filip, președintele Partidului Democrat din Moldova, a mers la Cantemir, unde a avut o discuție cu colegii din partid. El a menționat că echipa democraților era unită și puternică.

Prezentările miniștrilor

Premierul Natalia Gavrilița a prezentat efectivului Ministerului Afacerilor Interne noul ministru al Afacerilor Interne, Ana Revenco, iar ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a fost prezentat colectivului de către Președintele Republicii Moldova Maia Sandu și Prim-ministrul Natalia Gavrilița.

sursa: Almanah Politic 2021

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...