[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important5 August 2022 13:05

Igor Dodon: Inflația în Moldova e determinată strict de incompetența Guvernului...

Ex-Președintele țării, Igor Dodon e de părere că „guvernarea PAS a Maiei Sandu au decis să falimenteze populația și mediul de afaceri”, informează TRIBUNA. 

„Ieri Banca Națională pentru a zecea oară pe parcursul unui an a majorat rata de bază, care a ajuns la 21,5%, ceea ce este de 8 ori mai mult decât la sfârșitul 2020 (Maia Sandu a preluat Președinția), când rata de bază a fost de doar 2,65%. Această majorare a ratei de bază, în opinia BNM și a Guvernului are drept scop declarat lupta cu inflația, cea ce în opinia noastră este o luptă absurdă, deoarece inflația în Republica Moldova nu are origini monetare. Inflația în Moldova este determinată strict de incompetența Guvernului de a gestiona treburile interne și de a negocia cu partenerii externi. Ori prețul de aproape 1.500 USD pentru o mie de m3 de gaze naturale importate nu are origine monetară. Sunt rezultatul unei politici mioape și iresponsabile a actualei guvernării. Din acest motiv politicile BNM de diminuare a inflației nu duce cu nici un procent la reducerea inflației, dar are cu totul alt efect. Majorarea ratei de bază deja a dus la creșterea dobânzilor la credite, ceea ce a îngreunat posibilitatea populației de a întoarce la timp creditele.

De asemenea, vor crește drastic cheltuielile bugetare ale guvernului pentru accesarea și deservirea împrumuturilor de pe piața bancară internă. Dacă acum 3 luni în urmă doar 11,2% din credite nu erau întoarse la timp, în prezent acest indicator a ajuns la 16,5% cu tendințe clare de creștere. În prezent populația are probleme cu plata la timp a creditelor în valoare de 4 miliarde lei, ceea ce este cu 1,5 miliarde lei mai mult decât acum jumătate de an”, a declarat politicianul.

Potrivit spuselor sale, la agenții economici situația a fost dramatică, iar acum s-a agravat și mai mult. Aproape jumătate din toate creditele luate de agenții economici nu pot fi întoarse la timp, vorbim despre 17,1 miliarde lei, ceea ce reprezintă 48,4% din toate creditele luate.

„Deci înăsprirea politicii monetare nu influențează în nici un fel diminuare ratei inflației, dar a crescut semnificativ volumul creditelor cu întârzieri de plată care au ajuns în prezent la 21,2 miliarde lei în creștere cu 4,5 miliarde lei în doar jumătate de an”, a adăugat el.

Igor Dodon a mai spus că urmează luna august, când agricultorii trebuie să achite creditele pentru tehnica cumpărată și în condițiile unei roade proaste și o creștere substanțială a ratei dobânzii anticipăm o creștere și mai mare a creditelor, care nu pot fi întoarse la timp.

„După cum am menționat și anterior – de urgență este necesară modificarea legislației, demiterea actualei conduceri a BNM și revenirea băncii centrale în protejarea și susținerea economiei naționale, nu activitatea oarba după unele recomandări teoretice impuse din exterior”, a reiterat fostul Președinte.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...