[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii3 August 2022 07:00

Despre finanțarea partidelor politice. Politolog: „Există în continuare o problemă, care dăinuie de 30 ani”

„Despre interminabile discuții privind finanțarea partidelor politice. Există oare un interes real și nu unul mimat, în vederea transparentizării acestui domeniu tenebru, pentru a contracara fenomenul oligarhizării partidelor, care promovează interesele unor clanuri, în detrimentul politicilor de dezvoltare a țării?” – se întreabă politologul Sergiu Buzu, fost candidat la funcția de deputat pe lista Partidului Schimbării, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, egalitatea șanselor – un principiu fundamental, consfințit în Codul bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), prevede garantarea de către stat a finanțării partidelor politice, a candidaților şi a campaniilor electorale, în condiții transparente, pentru a asigura un proces electoral echitabil și o concurență politică sănătoasă. Construcția unui stat de drept, cu instituții funcționale, în care legitimitatea și reprezentativitatea puterii, reprezintă o prioritate, nu poate avea loc, în lipsa unor reguli clare de joc, privind finanțarea partidelor politice.

„Există în continuare o problemă, care dăinuie de 30 ani: sursele de venituri și cheltuielile raportate de partidele politice la CEC nu corespund cu veniturile si cheltuielile de facto, suportate de concurenții electorali, în procesul desfășurării activității partidelor politice și a campaniilor electorale”, a remarcat el într-o postare pe Facebook.

Sergiu Buzu a spus că propunerile privind îmbunătățirea cadrului legal, în domeniul finanțării partidelor politice și campaniilor electorale, trebuie privite în complex, realizate nu doar de dragul de a bifa încă o „reformă”, dar implementate, cu scopul de a găsi soluția transparentizării acestui proces, unde accentul să fie pus pe esență și nu pe aparențe.

„În procesul de finanțare politică, pe lângă detaliile tehnice privind controlul și monitorizarea fluxurilor financiare, după mine, există o soluție simplă și eficientă, care ar schimba status-quo: pentru a transparentiza atât veniturile, cât și cheltuielile partidelor politice și a stabili reguli clare de joc, pentru toți actorii politici, este necesar eliminarea în totalitate a banilor în numerar (cash), privind donațiile financiare, către partidele politice și trecerea în exclusivitate la tranzacții prin virament – transferuri bancare, atât pentru persoanele juridice, cît și fizice. Mai mult decât atât, nu doar veniturile/donațiile, dar și cheltuielile partidelor politice/candidaților independenți, să fie efectuate doar în baza transferului bancar, pe toată durata activității partidelor politice, nu doar în campania electorală.

Toate aceste detalii ar aduce mult mai multă lumină si vin cu o mulțime de avantaje: monitorizarea tuturor fluxurilor financiare către/dinspre partidele politice, transparență maximă, care face procesul de spălare a banilor sau evaziunea fiscală, greu de realizat, astfel limitând corupția politică, asigurând o concurență loială, în cadrul proceselor democratice”, a menționat politologul.

El a subliniat că reformele în cadrul democrațiilor în tranziție, necesită o abordare mai specifică pe multe aspecte, inclusiv pe subiectul transparenței finanțării politice.

„Rămâne de văzut, dacă există viziune și voință politică, în lupta împotriva corupției politice și dacă transparența finanțării partidelor, reprezintă cu adevărat o prioritate”, a conchis Sergiu Buzu.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...