[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important26 Iulie 2022 10:59

Platforma DA - îngrijorată de modul de implementare a unei inițiative a Guvernului: „S-au creat confuzii”

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) se arată îngrijorată cu privire la modul de implementare a inițiativei Guvernului cu privire la asigurarea cetățenilor cu lemne de foc pentru sezonul rece 2022-2023, informează TRIBUNA.

Potrivit formațiunii, deși la începutul lunii iulie, Ministerul Mediului a transmis un demers autorităților publice locale pentru a acumula de la cetățeni informațiile cu privire la necesitățile de masă lemnoasă, nu a fost prezentat și un regulament cu privire la categoriile de persoane care pot aplica și cantitățile de masă lemnoasă care o pot solicita.

„În lipsa unei clasificări clare s-au creat confuzii și riscăm să ne confruntăm cu o  nemulțumire în masă a celor care și-au pus speranța că vor putea beneficia de lemne de foc la un preț mai mic”, a menționat Platforma DA.

Conform datelor publicate de Moldsilva la moment – a adăugat partidul – stocurile de lemn de foc sunt destul de mici: în jur de 20 mii metri steri de lemn de foc specii tari și circa 10 mii metri steri specii moi.

„În contextul în care, la moment în Republica Moldova locuiesc circa 120 mii de familii extrem de sărace, aceste stocuri de masă lemnoasă nu vor fi suficiente nici măcar pentru a asigura pe ei pentru perioada rece a anului.

Pe lângă aceste persoane, încă mulți alți cetățeni au înregistrat cereri la primării. Conform datelor preliminare, un număr impunător de persoane au completat cererea pentru masă lemnoasă.

După colectarea informațiilor finale cel mai probabil concluzia va fi că necesitățile depășesc cu mult posibilitățile Întreprinderilor silvice. Iar lipsa unei comunicări eficiente cu APL-urile și cetățenii și a creării de așteptări goale în rândul locuitorilor riscăm să se creeze disensiuni în masă”, se mai spune în declarația Platformei.

Din păcate, suntem nevoiți să constatăm din nou incompetența și abordarea superficială a problemelor importante din partea Ministerului Mediului.

În acest context, îndemnăm Guvernul și implicit Ministerul Mediului să explice cetățenilor în regim de urgență cum urmează să fie aprovizionați cu masă lemnoasă, care vor fi criteriile și cantitățile de distribuție, cine își va asuma transportul lemnelor și care va fi prețul unui metru ster.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...