[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important25 Iulie 2022 10:09

Actul emis pe numele președintelui Curții Constituționale - anulat! ANI a inițiat o procedură disciplinară

La sfârșitul lunii mai curent, Colegiul Civil al Curții de Apel Chișinău a anulat actul de constatare al Autorității Naționale de Integritate (ANI), emis pe numele președintelui Curții Constituționale, la 31 decembrie 2021, prin care Inspectorul de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, informează TRIBUNA. 

Potrivit unui comunicat al ANI, completul judecătoresc al Curții de Apel Chișinău a concluzionat în hotărârea sa că actul de constatare al ANI a fost emis ilegal și cu depășirea limitelor competențelor atribuite prin lege Autorității și cu încălcarea prevederilor Constituției Republicii Moldova, a Legii nr. 317/1994 și a Codului jurisdicției constituționale, toate aceste norme excluzând orice fel de intervenție din exterior în activitatea Curții Constituționale în ansamblu și în activitatea judecătorilor constituționali, în particular, atunci când aceștia exercită principala lor atribuție de funcție – jurisdicția constituțională.

În acest context, ANI își exprimă regretul și îngrijorarea față de modul în care s-a acționat atunci cand a fost emis un asemenea act de constatare, concluzia căruia periclitează grav imaginea instituției, dar și implicit a Inspectoratului de Integritate.

„Misiunea Autorității este una foarte clar definită de lege și nu putem admite depășirea sau încălcarea limitelor prevăzute de cadrul legal. Astfel, ANI a inițiat o procedură disciplinară în privința inspectorului de integritate care a emis acest act de constatare pentru elucidarea tuturor aspectelor menționate și stabilirea legalității acțiunilor sale” –  mai spune ANI.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...