[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important17 Iulie 2022 14:00

Omul săptămânii: Laura Codruța Kövesi, procuror-șef la Parchetul European

Omul acestei săptămâni este Laura Codruța Kövesi, procuror-șef la Parchetul European, care s-a aflat în perioada 12-14 iulie 2022 în prima sa vizită de lucru în Republica Moldova, informează TRIBUNA.

Procurorul-șef european a avut întrevederi cu: Președintele, Prim-ministrul, ministrul Justiției, ministrul Afacerilor Externe, reprezentanți ai Procuraturii Generale, procurori anticorupție și combatere a crimei organizate, șefi de instituții precum și cu societatea civilă, iar, n după-amiaza zilei de 12 iulie, împreună cu ministrul Litvinenco a susținut și conferință de presă.

Laura Codruța Kövesi, la 13 iulie, a semnat, împreună cu Procurorul General interimar, Dumitru Robu, acordul de lucru privind cooperarea dintre Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European, ce prevede „o cooperare strânsă în vederea protejării prin mijloace de investigare și urmărire penală a intereselor financiare ale Uniunii Europene și ale Republicii Moldova”.

În cadrul întrevederilor de la Chișinău, oficialul european a apreciat efortul depus de autorități pentru obținerea statutului de țară candidat la aderarea în UE, subliniind că acțiunile întreprinse până acum de Executiv și reformele lansate sunt susținute de Parchetul European.

„Sunt aici pentru a vă transmite acest mesaj de susținere. Vedem clar că vă doriți o schimbare și, deși reformele durează, cea mai complicată parte este schimbarea de mentalități, nu de sisteme”, a declarat ea.

TRIBUNA precizează: Laura Codruța Kövesi, născută Lascu, (n. 15 mai 1973, Sfântu Gheorghe, Covasna, România) este un procuror român care ocupă funcția de procuror-șef la Parchetul European. Anterior a ocupat funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din 2013 până în 9 iulie 2018. Înainte de această funcție, Kövesi a fost procuror la Sibiu și procuror general al României.

La data numirii, în 2006, Kövesi a fost prima femeie și cel mai tânăr procuror general din istoria României. Ea este, de asemenea, după decembrie 1989, singurul procuror general care și-a dus mandatul până la capăt. Laura Kövesi este fiica procurorului Ioan Lascu, care a deținut din 1980 până în 15 ianuarie 2010 funcția de șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș. Fratele ei, Sergiu Lascu, a devenit în 2010 director general adjunct al Direcției Tehnologia Informației și Comunicare din Transgaz.

Laura Kövesi a absolvit învățământul preuniversitar la Mediaș, unde a evoluat ca baschetbalistă la Club Sportiv Școlar Mediaș. De acolo a fost selecționată în echipa națională de baschet feminin-cadete a României, cu care a câștigat în 1989 la Timișoara titlul de vicecampioană europeană. Între 1991-1995 a urmat cursurile Facultății de Drept în cadrul Universității Babeș-Bolyai.

În Timișoara, pe 16 decembrie 2011, la Universitatea de Vest obține titlul de doctor în drept având drept teză “Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”, coordonator av. Viorel Pașca, iar din comisia de doctorat: av. Radu Ioan Motica, Tudorel Toader, av. Dorel Lucian Julean, av. Viorel Pașca.

În 2013, în condițiile unui conflict politic pe domeniul justiției, finalizat printr-o înțelegere între președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, care atunci îndeplinea și interimatul funcției de ministru al justiției, Kövesi a fost propusă la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în timp ce Tiberiu Nițu a fost propus procuror general în locul lui Kövesi; iar Băsescu a acceptat ambele propuneri.

Sub conducerea lui Kövesi, DNA-ul a făcut progrese notabile împotriva corupției la nivel înalt în România, având succes în urmăririle penale ale primarilor, parlamentarilor, miniștrilor și a unui prim-ministru. În Bilanțul DNA pe anul 2015, Kövesi a anunțat că „în dosarele trimise în judecată banii dați mită au fost de 431 milioane euro”.

Kövesi a fost descrisă de cotidianul britanic The Guardian în 2015 ca un „procuror-șef liniștit și modest care aduce trofeu după trofeu”, și conduce „o luptă împotriva corupției fără rival în țările Europei de Est”. Mandatul său de șef al DNA-ului a sporit considerabil încrederea publică în instituție, atât în România, cât și în întreaga UE, cu un sondaj din septembrie 2015 care arată că 60% dintre români au încredere în DNA (față de 61% pentru Biserica Ortodoxă Română și doar 11% pentru Parlament). Sondajul realizat de INSCOP Research în decembrie 2015, arată că 61,2% dintre români au declarat că au încredere în DNA. La sondajul INSCOP din aprilie 2016 încrederea românilor în DNA a fost de 59,8%.

În februarie 2016 Kövesi a fost renominalizată pentru funcția de procuror-șef de către Ministerul Justiției, pe baza rezultatelor pozitive obținute de DNA sub conducerea acesteia. La 6 aprilie 2016 președintele Klaus Iohannis a anunțat că a semnat decretul de numire a Laurei Codruța Kövesi pentru un nou mandat de 3 ani în fruntea DNA.

Din septembrie 2019 Laura Kövesi ocupă funcția de procuror-șef, la Parchetul European, pe o perioadă de 7 ani.

 

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...