[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important14 Iulie 2022 17:00

Declarație: UE este proiectul strategic care poate transforma esențial societatea, economia și statul Republicii Moldova

Comitetul pentru Unitate și Bunăstare (CUB) salută decizia Consiliului European de a acorda statutul de țară candidat Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE) și se arată convins că UE este proiectul strategic care poate transforma esențial societatea, economia și statul Republicii Moldova, oferindu-le cetățenilor săi o șansă istorică de a se reuni liber în spațiul civilizațional european, informează TRBUNA.

„O șansă pe care nu o putem rata. Cu atât mai mult este esențial să urmărim instituirea unor mecanisme riguroase de monitorizare a modului în care sunt folosite resursele alocate de Uniunea Europeană pentru consolidarea statului și rezilienței în Republica Moldova, alte finanțări de sprijin prevăzute sub formă de granturi și credite în anii 2021-2022. Asistența externă este binevenită și necesară pentru democrațiile emergente din Estul Europei, inclusiv pentru depășirea situațiilor de criză prin care trece astăzi Republica Moldova. Ne aliniem îngrijorărilor exprimate de partenerii pentru dezvoltare europeni și americani cu privire la impactul socio-economic produs de creșterea prețurilor la gazele naturale, inflația galopantă și creșterea costurilor de viață și credem cu tărie că utilizarea asistenței externe trebuie să fie supusă unor monitorizări riguroase. Totodată, dorim să atragem atenția partenerilor noștri externi asupra unor riscuri majore dacă nu vor exista condiționalități ușor de verificat și modalități credibile de evaluare”, spune CUB.

Comitetul crede că buna îndeplinire a condiționalităților europene trebuie să conducă la crearea de consens în societate, la ridicarea calității dialogului între putere și opoziție, ca element necesar de transformare a Republicii Moldova într-un stat cu adevărat european.

„Un mecanism inclusiv, ferit de partizanatele politice ostile democrației, este esențial la crearea unui spațiu de sinergie și guvernare transparentă. Este imperativ în acest moment ca Uniunea Europeană să se detașeze radical de orice politici și inițiative care nu au fost consultate în mod adecvat conform legislației existente în Republica Moldova (așa-zisa reformă a sistemului instituțiilor superioare de învățământ și cercetării este dezamăgitoare!)”, mai spune CUB.

Comitetul mai precizează că:

„1.Republica Moldova trebuie să aplice imperativ principiul transparenței și răspunderii (accountability) pentru folosirea corectă a banilor din asistența internațională pentru dezvoltare.

2. Considerăm necesar ca autoritățile naționale să ofere publicului informații exacte și complete despre modul în care condiționalitățile aplicate Republicii Moldova de către Uniunea Europeană sunt implementate, oferind cetățenilor săi posibilitatea de a verifica măsurile și răspunsurile luate de către guvernul central în vederea atingerii obiectivelor de aderare.

3. Este imperativ ca guvernul să răspundă atât în fața UE (autorităților politice și contribuabililor europeni), cât și în fața cetățenilor moldoveni asupra modului în care folosește asistența primită, fiind responsabilă și transparentă pentru a răspunde exigenței de europenizare și democrație.

4. Cerem partenerilor europeni vigilență maximă, reguli stricte și monitorizare extinsă a procesului de achiziții de resurse energetice din surse externe pentru Republica Moldova. Imensa criză care se apropie rapid nu va ierta niciun fel de ambiguități, complicități ori abordări ”business as usual”.

5. Evaluarea progresului în utilizarea sprijinului acordat de Uniunea Europeană trebuie să fie accesibil cetățenilor și societății civile într-un mod cât mai transparent, deschis și exhaustiv, evitând situațiile incredibile în care monitorizările sunt rezolvate prin structuri afiliate politic (co-opted ”proxies”)”, se mai spune în Declarație.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...