[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial13 Iulie 2022 07:00

(OP-ED) Minciuna - floarea colorată a vieții..?

Oamenii mint. Toți, des și mult.

Minciuna e continuu prezentă în viața noastră. Dacă nu ar fi minciuna, în jur ar fi mult mai liniște; noi ne-am îmbracă mai modest; ar fi mai puține magazine și mai puțini vânzători; politicienii ar fi mai tăcuți – în lume ar fi mai puțin fals, noi am vedea mai bine adevărul și noi am trăi mai înțelept.

Mințim de frică; de rușine; din dragoste; din ură; din mare dorință. Mințim pentru că nu ne ajung argumente adevărate.

Indiferent de motive și obiective – minciuna e instrument de convingere.

Folosim minciuna pentru a impresiona, pentru a schimba opinia altor oameni și pentru a influența atitudinea lor.

Mințim ca să arătăm mai deștepți, mai generoși, mai principiali, mai onești, mai înțelepți, mai competenți și mai frumoși.

Despre „mai frumoși”.

Femeile merg regulat la saloane: își fac frizuri, aranjări, machiaje, manichiura, pedichiura, epilări și ce mai e acolo.

Femeile au nevoie de multe rochițe mai lungi și mai scurte, mai largi și mai strâmte; roșii, albe, galbene și azurii. Au nevoie de pantaloni de diferite culori și lungime, se poate și largi dar, cel mai bine mai strâmți.

Femeile mai au nevoie de pantofi pe toc mai înalt și mai puțin înalt, și de toate culorile posibile. Și de multe alte piese extrem de importante.

Toate sunt necesare pentru a fi și mai frumoase (cu toate că unde mai frumoase?!). Femeile vor să fie mai observate, mai apreciate și mai dorite.

Așa ele amăgesc frumos bărbații. E un fel de minciună – dar e o minciună, care face lumea mai frumoasă.

Bărbații tot vor să fie apreciați. Merg la sală și se îmbracă nu mai puțin colorat ca femeile. Unii sunt clienții saloanelor de rând cu femeile.

Cât de mult nu se gătesc bărbații – ei nu reușesc să amăgească frumos. Ei amăgesc fie scump, fie brutal, fie primitiv.

Nu e mai puțin frumoasă minciuna romantică.

Îndrăgostiții se amăgesc exagerând: „te iubesc tare tare mult”. De fapt, dragostea față de cineva fie este, fie nu-i. Îndrăgostiții fac uz de „tare” și „mult” ca să se convingă reciproc de puterea sentimentelor lor. Și vor să audă din partea cealaltă aceleași cuvinte.

Fără exagerări istoriile de dragoste ar fi seci și sure.

Minciuna e parte a culturii noastre sociale. Uneori, minciuna e o formă de amabilitate și manifestare a bunului simț.

De exemplu: nu spunem adevărul, când știm că va jigni și supăra. Tăcerea adevărului, sau prezentarea parțială a adevărului – sunt forme de minciună.

Dezvoltarea științei și a tehnologiilor nu a făcut oamenii mai puțin mincinoși. Dimpotrivă.

Folosind tehnologiile, oamenii mint mai inventiv și pot amăgi un număr mai mare de alți oameni.

Progresul economic și tehnologic al societății umane a fost și este alimentat de minciună.

Minciuna e instrumentul jucătorilor pe bursele de valori. Îi numim „jucători” pentru ca să nu le spunem „speculanți”. Termenul speculant l-ar insulta pe Elon Musk, de exemplu.

Cum, fără minciună, se putea ajunge ca valorea Tesla să fie de cca 722 miliarde de dolari, și a General Motors – de 32,2 miliarde?

Câteva cifre:

Tesla, în 2021, a produs peste 930 mii mașini și a încasat 53,8 miliarde dolari. Venitul operațional a fost de 6,52 miliarde.

General Motors, în 2021, a produs peste 6,8 milioane mașini și a încasat cca 127 miliarde dolari. Venitul operațional a fost de 9,3 miliarde.

GM deține active în valoare de cca 244,7 miliarde dolari, Tesla – în valoare de 62,2 miliarde.

În spatele capitalizării Tesla stau miturile inspirate (citește minciunile) ale lui Elon Musk, despre viitorul în care anume tehnologiile lui vor fi cele mai bune.

Speranța și încrederea pot genera valori materiale greu de neimaginat.

Minciunile sunt diferite.

Unele ne unesc, ne apropie și ne inspiră – altele ne dezbină și ne ceartă.

Sunt minciuni care au impact asupra unor grupuri mici de oameni, și sunt minciuni au impact asupra sorților a sute de milioane de oameni.

Prin minciună unii oameni câștigă încrederea la popoare întregi, care le aduce bogăție și putere. Cu cât mincinosul e mai convingător – cu atât rezultatul e mai mare.

Campania pentru Brexit din 2016, a fost un flux de minciuni care dezbină și ceartă oamenii.

În calitate de argumente pro-Brexit, organizația Vote Leave afirma că Marea Britanie achită săptămânal 350 milioane lire sterline, pentru calitatea de membru UE. Marea Britanie niciodată nu a achitat așa sumă.

Altă minciună spunea, că Turcia va deveni membru al UE, și 70 de milioane de turci vor invada Marea Britanie și vor lua locurile de muncă a britanicilor. Puțini votanți au încercat să verifice ce șanse a are Turcia să devină membru UE și ce populație are Turcia.

Câteva minciuni au determinat ieșirea Marii Britanii din UE.

Care ar fi fost rezultatele referendumului Brexit, dacă nu ar fi fost minciunile? De ce nimeni nu a fost sancționat pentru minciuni?

Politicienii mint.

Mint cel mai mult, pentru că vorbesc cel mai mult și de la dânșii așteptăm cel mai mult. Ei prea des promit ceea ce nu pot face, spun ceea ce nu a fost și judecă despre lucruri care nu le cunosc.

Prea des, câștigători ai campaniilor electorale, ajung cei mai talentați mincinoși. Talentați în acest caz e sinonim cu “obraznici” și “convingători”.

Platforma PolitiFact e specializată în verificarea declarațiilor politicienilor. Monitorizând alegerile prezidențiale din SUA, din 2016, PolitiFact a făcut următoarele constatări :

32% din declarațiile făcute de Hillary Clinton au fost mincinoase;

70% din declarațiile făcute de Donald Trump au fost mincinoase.

Cum votau oare americanii în 2016, dacă nu auzeau 70% din declarațiile Președintelui Trump și 32% din declarațiile dnei Clinton?

Aici Moldova e în rând cu lumea. Pe alocuri suntem în fruntea tuturor.

Acum un an și jumătate moldovenii și-au ales Președinte. Un an în urmă și-au ales Parlament.

Ambele campanii au fost zgomotoase, agresive și pline de minciună. Dna Sandu și fruntașii PAS nu au fost mai „modești” decât Președintele Trump.

Cum votau oare moldovenii dacă nu era minciuna?

Cât de mulți moldoveni ar vota azi cu dna Sandu și cu PAS?

Asta nu înseamnă că dl Dodon merită să fie Președinte sau că PSRM merită să fie majoritară în Parlament.

Dar, poate dacă în campaniile electorale ar fi mai puține minciuni – în față ar ieși oameni mai cinstiți?

Poate în ceața densă a minciunii, noi simplu nu vedem oamenii onești?

Vitalie Dragancea

 

Notă: Opinia autorului nu neapărat coincide cu opinia redacției.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...