[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important11 Iulie 2022 12:44

„Trecem pe alb” - campanie lansată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale

„Trecem pe alb” este noua campanie lansată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care cheamă instituțiile statului să coopereze pentru a combate împreună munca nedeclarată, dar și informează publicul despre beneficiile muncii la alb și măsurile desfășurate de Guvern în acest scop, informează TRIBUNA cu referire la un comunicat al Guvernului.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a punctat necesitatea construirii unor noi relații între cetățean și stat, bazate pe încredere și cooperare. „Ne-am angajat să facem această reformă și să recuperăm încrederea cetățenilor, dar vom reuși doar împreună. Putem să asigurăm salarii și pensii mai bune, drumuri, grădinițe și spitale cu servicii de calitate doar prin încredere și decizie informată. E timpul să lucrăm astăzi, așa cum am vrea să trăim mâine – Trecem pe alb!”, a declarat ministrul.

În acest sens, a fost prezentat și un set de măsuri pentru încurajarea muncii legale. Între acestea: acordarea subvențiilor pentru munca legală; susținerea tranziției la muncă formală în agricultură, prin introducerea voucherelor pentru declararea muncii zilierilor; digitalizarea registrelor salariaților; promovarea accesului egal și echitabil la muncă; introducerea controalelor mai eficiente și a sancțiunilor directe; promovarea unui salariu minim cât mai apropiat de costul de trai și unificarea salariului minim în sectorul public și privat.

Potrivit ministrului, dacă, astăzi, angajatorii ar declara și ar achita taxele sociale, pensia minimă ar fi de 3 500 lei. În acest an, statul compensează peste 5 miliarde de lei pentru pensii și alte asigurări sociale, acoperind din bugetul de stat deficitul fondului social. Reducând acest deficit, am putea renova anual peste 100 de grădinițe și școli, am ajuta familiile, tinerii, am investi în infrastructură.

Parteneri de implementare a măsurilor de încurajare a muncii la alb sunt Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Mai multe informații despre campania „Trecem pe alb” găsiți pe pagina trecempealb.md.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...