[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii2 Iulie 2022 11:00

TOP-3 evenimente politice ce au marcat lunile aprilie şi mai 2022

Lunile aprilie şi mai au fost marcate în plan politic atât de eforturile autorităţilor de a apropia şi mai mult Moldova de Uniunea Europeană (UE), cât şi de încercările opoziţiei de a se regrupa pentru a obţine noi poziţii politice.  

Transmiterea a două părţi ale chestionarului către UE

Republica Moldova s-a mişcat destul de rapid după ce a primit de la Comisia Europeană chestionarul ce urmează a fi completat pentru obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Prima parte a chestionarului completat a fost transmisă la mai puţin de două săptămâni de la recepţionarea sa (la finele lunii aprilie), iar a doua parte – la începutul lunii mai.

A doua parte a fost transmisă în cadrul unui eveniment deosebit – inaugurarea noului sediu al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Șefa Executivului, Natalia Gavriliţă, a menționat cu această ocazie că e vorba de 33 de capitole și peste 1800 de întrebări „la care s-a muncit colectiv pentru a aduce Europa acasă, în Moldova”. „Vrem să facem parte din Uniunea Europeană ca să consolidăm statul de drept, să construim comunități reziliente și să îmbunătățim viețile oamenilor”, a declarat ea.

Autorităţile de la Chişinău se arată dispuse să se mişte şi în continuare cu viteza necesară pentru a aduce Republica Moldova în marea familie europeană. La rândul lor, autorităţile UE manifestă o deschidere fără precedent în relaţia cu Republica Moldova. Iar aceasta îi determină pe analişti să facă prognoze destul de optimiste şi anume că în scurt timp Republica Moldova va obţine oficial statutul de ţară candidată la aderare la Uniunea Europeană.

Dinu Plîngău – preşedinte al Platformei DA

La începutul lunii mai, Dinu Plîngău a fost ales preşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr (PDA), cu votul secret a 163 de membri ai formaţiunii prezenţi la Congresul extraordinar al PDA. Contracandidatul său a fost Chiril Moţpan pentru care şi-au dat votul 151 de delegaţi.

Dinu Plîngău are deja o experienţă politică apreciabilă. În legislatura 2019-2021 a devenit deputat pe listă de partid, la 24 de ani fiind cel mai tânăr parlamentar din legislatura respectivă. Până a deveni deputat, s-a manifestat ca activist. În 2014 a fondat Mişcarea Civică „Tinerii Moldovei”, organizatoarea primului protest, în ianuarie 2015, împotriva furtului miliardului. Ulterior, a participat la acţiunile organizate de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”, iar în 2016 a devenit membru al PDA.

Venirea lui Dinu Plîngău în fruntea PDA este tratată de unii analişti drept o nouă şansă pentru această formaţiune. Dinu Plîngău e tânăr, principial, dar şi destul de ambiţios. În plus, el conduce o echipă, care, în doi ani în Parlament, s-a dovedit a fi destul de eficientă. Iar faptul că PDA este prima opţiune pentru electoratul pro-european dezamăgit de PAS, face ca şansele acestui partid în politica moldovenească să crească considerabil.

Protestele opozitei

În aprilie şi mai s-au înteţit protestele opoziţiei. Astfel, şi-au scos susţinătorii în stradă formaţiuni ca: Partidul Socialiştilor, Partidul Şor, Partidul Comuniştilor şi Partidul „Pro-Moldova”. Organizatorii tuturor acţiunilor de protest se arată îngrijoraţi de sărăcia care se aprofundează tot mai mult şi afectează tot noi şi noi segmente ale societăţii. Iar faptul că Moldova continuă să rămână lider european la capitolul inflaţie este un argument în plus pentru ei.

Unii dintre cei ce organizează proteste nu ascund faptul că încearcă să măsoare „temperatura din societate”, adică să vadă care e gradul de nemulţumire reală a oamenilor şi cât de predispuşi sunt aceştia să acţioneze pentru schimbarea stării de lucruri. Aceeaşi organizatori susţin că, în opinia lor, aşa-numitul punct critic va fi atins în toamnă, când Moldova s-ar putea confrunta cu proteste de amploare.

La rândul său, puterea nu pare deranjată de aceste proteste. Cel puţin nu arată deschis acest lucru. Iar aceasta ne duce la gândul că fie cei de la guvernare au propriile măsurări, care îi fac să abordeze destul de calm protestele opoziţiei, fie se pregătesc de toamnă, când, dacă e să credem opoziţiei, „temperatura în cazan” va fi maximă.

Igor Volniţchi, director al companiei de consultanţă şi promovare a imaginii Poliexpert, pentru Revista VIPMagazin    

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...