[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important1 Iulie 2022 09:15

(ACUM 1 AN) Protest la Președinție

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 1 iulie 2021.

Avertismentul PAS

Reprezentanții PAS, în cadrul unor declarații de presă, au atenționat cetățenii Republicii Moldova cu privire la unele provocări din partea concurenților electorali.

Protest la Președinție

Un grup de producători agricoli au desfășurat o acțiune de protest la sediul Președinției Republicii Moldova. Ei au cerut deschiderea pieței Federației Ruse.

Analiza programelor electorale

„Expert-Grup” și Fundația „Friedrich Ebert” au prezentat o analiză privind ofertele electorale ale concurenților înregistrați în cursa pentru Parlament. Potrivit acesteia, doar 5 concurenți dintre cei 22 înregistrați în cursa electorală au venit cu un program electoral cât de cât detaliat și relativ bun – Partidul „Congresul Civic”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Partidul Democrat din Moldova și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Platforma DA și-a prezentat angajamentele în justiție

Platforma DA și-a prezentat angajamentele pentru o justiție independentă, în cadrul unui protest în fața Curții de Apel Chișinău.

Flashmob al PAS Youth

PAS Youth – organizația de tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate, a desfășurat un flashmob în Piața Marii Adunări Naționale cu genericul „Hoții să plece! Tinerii rămân acasă”.

Vladimir Cebotari, scos de sub urmărire penală

Deputatul Vladimir Cebotari a fost scos de sub urmărire penală în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, acțiunile de urmărire penală pe acest caz continuând în privința altor 5 persoane fizice și 1 juridică.

Decizia Uniunii Europene

Republica Moldova a fost adăugată pe lista țărilor ai căror cetățeni puteau intra fără restricții pe teritoriul Uniunii Europene, prezentând dovada vaccinării cu un vaccin recunoscut în UE sau un test negativ la COVID-19. În acest context, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a făcut unele declarații, precizând că decizia Uniunii Europene are un caracter de recomandare pentru statele-membre.

Felicitările lui Aureliu Ciocoi

156 de studenți ai Academiei de Administrare Publică au încheiat studiile și au primit diplomele de master în cadrul ceremoniei festive a celei de-a XXVII-a promoții de absolvenți. Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi i-a felicitat prin intermediul unei videoconferințe, îndemnându-i să-și valorifice cunoștințele în slujba cetățenilor și a binelui comun al țării.

Un nou sondaj

Comunitatea WatchDog.MD și Institutul de Politici Publice au prezentat rezultatele unui sondaj, care arătau că la alegerile parlamentare 35% ar fi votat pentru PAS, iar 21% – pentru PSRM. Alți concurenți electorali nu ar fi reușit să acceadă în Parlament.

Profilul candidaților

CEC a prezentat informații privind profilul candidaților la funcția de deputat la 11 iulie 2021. Din totalul de 1 791 de candidați la funcția de deputat 959 (53,5%) erau bărbați și 832 (43,5%) femei. Profilul de vârstă al candidaților era următorul: 18-35 ani – 589 candidați (32,89 %); 36-50 ani – 717 candidați (40,03%); 51-70 ani –  456 candidați (25,46%); peste 71 ani – 29 candidați (1,62%). Profesiile cele mai populare în rândul candidaților care aspirau la funcția de deputat erau: jurist – 277 (15,46%); economist – 205 (11,44%); inginer – 199 (11,11%); profesor/pedagog – 199 (11,11%); medic – 76 ( 4,24%). Totodată, în cursa electorală erau înscriși 111 șomeri/neangajați în câmpul muncii (6,19%), 67 pensionari (3,74%), dar și 57 de studenți (3,18%).

Prima ședință

Comisia pentru decernarea Premiului Național s-a întrunit în prima ședință, condusă de Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, în calitatea sa de președinte al Comisiei. În cadrul acesteia, membrii Comisiei au discutat aspecte organizatorice privind condițiile de aplicare și procesul de selectare a dosarelor pentru concurs.

Demersul lui Chiril Moțpan

Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan a făcut un demers către ministrul de Interne pentru a interveni în procesul de acordare a distincțiilor de stat unor veterani ai războiului de pe Nistru.

Declarația POM

Partidul Oamenilor Muncii (POM) a emis o declarație prin care s-a referit la „discriminarea serioasă din partea posturilor TV de limbă rusă din Republica Moldova”.

sursa: Almanah Politic 2021

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...