[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important28 Iunie 2022 14:30

Deputat: În ultima perioadă cadrul normativ a fost actualizat, pentru a reduce accesul tinerilor la produsele de tutun

Implementarea Legii privind controlul tutunului a fost subiectul audierilor publice, organizate, astăzi, de Comisia protecție socială, sănătate și familie. Audierile și consultările publice, inclusiv în cadrul comisiilor permanente, evaluarea ex-post juridică de impact a actelor normative se încadrează în funcția de control parlamentar, informează TRIBUNA cu referire la un comunicat de presă.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, organele de ordine întreprind măsuri pentru asigurarea aplicării eficiente a Legii privind controlul tutunului și pentru monitorizarea respectării acesteia. Din 2016, când au intrat în vigoare noile prevederi ale legii, au fost constatate peste 26000 de contravenții și aplicate amenzi în sumă de 32340000 de lei. De asemenea, se organizează acțiuni de prevenire a fumatului. Peste 5000 de întruniri cu participarea tinerilor, mediului de afaceri și colectivelor de muncă au fost organizate în această perioadă.

Potrivit informației prezentate de Ministerul Sănătății, există bariere în implementarea legii, inclusiv interferența industriei tutunului, publicitatea produselor conexe, reglementarea ineficientă. Deși tot mai puțini tineri consumă țigarete tradiționale, din cauza publicității agresive crește consumul produselor de tip nou, cum ar fi aikos și alte produse conexe.

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a subliniat faptul că în ultima perioadă cadrul normativ aferent a fost actualizat, pentru a reduce accesul tinerilor la produsele de tutun și cele conexe. A fost ratificat Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru a OMS privind controlul tutunului. Este în proces de elaborare proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, elaborat în rezultatul aderării Republicii Moldova la Protocolul Convenției. A fost modificată Legea privind controlul tutunului, fiind limitat accesul la produsele din tutun încălzit și țigările electronice. Totodată, a fost modificat Codul contravențional, în scopul prevenirii accesului minorilor la produsele din tutun şi la produsele conexe. Iar în prezent, deputații examinează o nouă inițiativă legislativă – privind obligativitatea aplicării timbrului de acciză direct pe pachet la cartuşele şi rezervele pentru ţigarete electronice, preparatele destinate utilizării în cartuşe şi rezerve pentru ţigarete electronice.

„În linii generale cadrul legal, mai ales după ultimele modificări, corespunde standardelor și practicilor internaționale, urmează să perfecționăm sistemul de control asupra aplicării legislației”, a conchis Dan Perciun.

Legea nr.278 privind controlul tutunului a fost adoptată în 2007 și modificată în 2015.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...