[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii25 Iunie 2022 07:00

Declarație: Republica Moldova are nevoie de un pact similar celui de la Snagov

Jurnalistul Vasile Munteanu, în contextul deciziei Consiliului European privind acordarea statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană (UE) Republicii Moldova, a constatat că, la 23 iunie, „două momente istorice remarcabile în istoria Basarabiei românești, la o distanță de trei decenii”. Totodată, el a spus că e nevoie de semnarea unui pact între toate forțele politice, informează TRIBUNA.

„Acum 32 de ani, pe 23 iunie 1990, Parlamentul de la Chișinău vota declarația de Suveranitate a acestei palme de pământ, așchia poporului român din Moldova de Est devenind suveranul puterii în stat. A fost un prim pas curajos și important în desprinderea noastră de Rusia Imperială și o etapă intermediară, după cum spunea regretatul poet, Grigore Vieru, în revenirea noastră acasă, în spațiul etnic al devenirii noastre naționale. Doar că, din păcate, din cauza mai multor factori, inclusiv a unor politicieni care au trădat idealurile naționale, au mințit frumos această societate necăjită și vitregită de soartă, politicieni care au promovat doar interesele personale și cele de grup și au fost servili Moscovei, am ratat multe oportunități pe care ni le-a oferit istoria. Astăzi, însă, istoria ne oferă o nouă șansă, ultima, cred eu.

Exact la o distanță de 32 de ani, tot pe 23 iunie, Consiliul UE răspunde pozitiv dorinței sincere și suverane a societății din Republica Moldova de a deveni, într-o bună zi, membru cu drepturi depline a marii familii europene, de a reveni la aceeași masă cu frații de peste Prut. Frumoasă-i istoria, doar că lecțiile ei trebuie învățate. Așadar, liderii europeni au acceptat să devenim candidați pentru aderarea la UE, ceea ce reprezintă poate cel mai important capitol în scurta noastră independență. Greul și munca abia încep, iar de acum încolo, pentru a reuși, nu trebuie să existe loc pentru jumătăți de măsură, ci doar determinare și multă, multă muncă. În acest proces, însă, deloc ușor, dar necesar, societatea trebuie să fie consolidată și hotărâtă să riposteze prin mijloace democratice tentațiile unor slugi imperiale de a ne opri din calea noastră firească, singura care ne poate oferi securitate, bunăstare și pace”, a menționat jurnalistul într-o postare pe Facebook.

Vasile Munteanu, în context, a spus că „Republica Moldova are nevoie de un pact similar celui de la Snagov, un document semnat de clasa politică românească pe 21 iunie 1995, o declarație prin care forțele politice de la București și-au luat angajamentul, indiferent de luptele politice interne, să promoveze cot la cot strategia națională pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană, lucru care s-a și întâmplat în 2007”.

„Eu sper că forțele politice sănătoase de la Chișinău, fie parlamentare, fie extraparlamentare, care își doresc cu adevărat ca Republica Moldova să reușească, să se așeze la aceeași masă, să discute sincer, să lase la o parte orgoliile, supărările din trecut, să-și suflece mânecile și să contribuie fiecare, solidar și dezinteresat, pentru ca dreptul și dorința suverană a societății noastre de a deveni parte a familiei din care am fost rupți cu forța, să devină realitate. E o ultimă șansă de a scăpa de Rusia Imperială, care a semănat doar teroare, minciună și discordie pe această bucată de pământ românească. Victoria finală depinde doar de noi!”, a subliniat el.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...