[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important23 Iunie 2022 07:00

Om de afaceri: Amintiți-vă cât de puternic s-a resimțit criza economică regională din 1998... Acum situația e și mai gravă

Situația economică actuală din Republica Moldova, cu siguranță, e una dificilă și aceasta s-a format ca urmare a conjuncturii regionale, care nu avea cum să nu afecteze țara noastră. Declarația a fost făcută de Alec Ignat, directorul general al Tirex-Petrol, în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA.

Omul de afaceri a remarcat că „suntem puternic conectați la toate procesele ce au loc în plan regional”, pe alocuri chiar suntem dependenți de factorii externi și „orice perturbare, orice schimbare majoră generează consecințe pe care le resimțim din plin”.

„Amintiți-vă cât de puternic s-a resimțit în Moldova criza economică regională din 1998 sau criza din 2008-2009. Acum situația e și mai gravă, deoarece ne confruntăm nu doar cu consecințele devastatoare ale pandemiei și cu criza economică, ce a survenit urmare a acesteia, dar și cu un război în imediata apropiere a frontierelor noastre, ceea ce, evident, afectează grav bunul mers al proceselor economice”, a menționat el.

Referindu-se la domeniul produselor petroliere, în care activează, Alec Ignat a spus că e unul dintre cele mai afectate.

Se știe că toate produsele petroliere se importă în Moldova, iar cotațiile petrolului la bursele internaționale în ultimele luni au cam luat-o razna. Astfel, ne-am pomenit într-o situație în care a trebuit să acceptăm niște noi realități, să ne conformăm cu prețuri și provocări fără precedent și, cel mai important, să identificăm soluții de ordin logistic și operațional, pentru a asigura piața internă cu produse petroliere. Credeți-mă, în condițiile în care în țara vecină e război, iar oferta este foarte limitată și lanțul aprovizionare cu produse petroliere este dat complet peste cap, realizarea sarcinii menționate mai devreme este o adevărată provocare”, a subliniat businessman-ul, adăugând: „Desigur, în general, a fost afectat nu doar domeniul nostru, ci întreaga economie, iar inflația record pe care o avem este un indicator al gravelor consecințe cu care se confruntă practic fiecare domeniu de activitate.”

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...