TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 23 iunie 2021.
Centrul de apel pentru alegerile parlamentare – lansat
A fost lansat Centrul de Apel pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, cu numărul unic de telefon (+373) 22 880101. Centrul urma să activeze în perioada 23 iunie – 13 iulie 2021.
Președintele a discutat cu Ambasadorul Israelului
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statului Israel în RM, Eliav Belotserkovsky, și cu Președintele Comunității Evreiești, Alexandr Bilinkis.
Aureliu Ciocoi, la o reuniune a miniștrilor de externe
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi a participat la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Inițiativei Central Europene, care s-a desfășurat în format de videoconferință.
Cea de-a doua şedinţă a grupurilor de lucru pentru educaţie
Biroul pentru Reintegrare a anunțat că, în format de videoconferință, a fost ținută cea de-a doua şedinţă din 2021 a grupurilor de lucru pentru educaţie, cu implicarea experților de profil de la Chişinău şi Tiraspol și cu participarea reprezentanţilor partenerilor internaţionali din formatul de negocieri „5+2”.
Documentul lui Renato Usatîi
Renato Usatîi, președintele Blocului electoral „Renato Usatîi”, a prezentat, într-un briefing de presă, un document, care, potrivit lui, dovedea că lista candidaților AUR pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 era plină cu persoane implicate în trafic de droguri, de ființe umane, furturi în proporții deosebit de mari, dar și alte infracțiuni.
Declarația Suveranității, la Muzeul Parlamentului
Muzeul Parlamentului a devenit gazdă a unei copii a Declarației Suveranității Republicii Moldova, alături de Declarația de Independență a țării.
Distincții pentru angajații Parlamentului
14 angajați din Secretariatul Parlamentului au primit Diplome de gradul I, II și III, în semn de recunoștință și apreciere pentru activitate prodigioasă, ireproșabilă și îndelungată în serviciul public. În ajunul sărbătorii profesionale „Ziua funcționarului public”, distincțiile au fost înmânate de Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, în cadrul unei solemnități festive.
Discuția Irinei Vlah cu Anatoli Kalinin
Irina Vlah, Guvernatorul UTA Găgăuzia, s-a întâlnit cu Anatoli Kalinin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în Republica Moldova.
Schemă dezvăluită de Alexandru Slusari
Alexandru Slusari, liderul fracţiunii parlamentare a Platformei DA, printr-o declarație de presă, a dezvăluit „schema criminală prin care Agenția Servicii Publice a ajuns să majoreze substanțial tarifele pentru serviciile sale”.
Mesaje de Ziua funcționarului public și Ziua Suveranității
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a adresat mesaje cu ocazia Zilei profesionale a funcționarului public, dar și cu ocazia aniversării a 31 de ani de la aprobarea Declarației de Suveranitate. Cu mesaje la aceste două subiecte a venit și Igor Dodon, președintele PSRM. Totodată, mesaje de felicitare pentru funcționarii publici au transmis Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, directorul ANSA, Vladislav Cotici și alți șefi de instituții.
Întâlnirile lui Dumitru Diacov și Mihai Olărescu
Dumitru Diacov, președintele de onoare al PDM, și Mihai Olărescu, candidat al formațiunii la funcția de deputat, au avut întrevederi cu locuitorii satului Abaclia, cu profesorii din Basarabeasca și medicii de la Spitalul raional Cimișlia.
Declarațiile lui Pavel Filip
Ex-Premierul Pavel Filip, președinte al PDM, a amintit că se împlineau 3 ani de când a obținut la ONU adoptarea unei Rezoluții privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova și a venit cu unele declarații la subiect.
Mesajul lui Andrei Năstase pentru antreprenori
Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a venit cu un mesaj către antreprenori și reprezentanții businessului mic și mijlociu, invitându-i să se alăture formațiunii.
A crescut numărul femeilor candidate
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare a lansat analiza preliminară a candidaților pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 prin prisma dimensiunii egalității de gen. Potrivit acesteia, a crescut numărul femeilor candidate desemnate pe listele de candidați față de ultimele scrutine electorale, ponderea totală fiind de 46,7% – aceasta fiind cu aproximativ 12 % mai mare față de scrutinul din 2019 și cu 16% față de scrutinul din 2014.
Conducerea CEC, la discuții cu Ambasadorul SUA
Dorin Cimil, președintele CEC, Vladimir Șarban, vicepreședintele CEC și Maxim Lebedinschi, secretarul CEC, au avut o întrevedere oficială cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA) în țara noastră, Dereсk J. Hogan.
„Satul moldovenesc” al Comuniștilor și Socialiștilor
Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, proiectul „Satul moldovenesc”, prin care și-a propus îmbunătățirea nivelului de trai în sate. Ei au precizat că proiectul, care fusese lansat în 2005, pentru 10 ani, a fost stopat după alegerile din 2009.
Datele unui sondaj
Asociația Sociologilor și Demografilor a prezentat un studiu sociologic efectuat în luna iunie 2021, care arăta că la alegerile parlamentare Partidul Acțiune și Solidaritate ar fi fost votat de 38,5%, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 36,7%, Partidul „Șor” – 6,9%, Blocul electoral „Renato Usatîi” – 5,2%, Partidul „Platforma DA” – 4,4%, iar alte partide – sub 4%.
Prioritățile Partidului Regiunilor
Partidul Regiunilor, în cadrul unei conferințe de presă, a prezentat prioritățile sale pentru viitorul Parlament. Partidul a anunțat că va iniția un referendum pentru a stabili ce limbă se vorbește în R. Moldova – moldovenească sau română, dar și de a declara limba rusă a două limbă vorbită în țară. De asemenea, partidul şi-a propus interzicerea unionismul în Republica Moldova.
Ședință la Guvern
La Guvern a avut loc o ședință specială, convocată de Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, cu participarea ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, ministrului Apărării, Victor Gaiciuc și șefului IGSU, Mihail Harabagiu. În cadrul acesteia au fost prezentate informații despre pagubele provocate de ploile puternice cu vânt și grindină din ultima perioadă. De asemenea, au fost analizate capacitățile de intervenție disponibile în caz de necesitate,
150 de secții în străinătate
CEC a organizat consultări suplimentare cu factori de decizie din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar, ulterior, în ședință, a revizuit hotărârea cu privire la deschiderea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 iulie. A fost stabilită deschiderea a 150 de secții de vot.
sursa: Almanah Politic 2021