[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news22 Iunie 2022 11:59

Declarația Platformei DA: Cetățenii țării noastre merită o perspectivă clară de aderare, mai ales acum

Platforma Demnitate și Adevăr (DA), în cadrul unei conferințe de presă, a prezentat o declarație, în contextul reuniunii Consiliului European din 23-24 iunie 2022,în care și-a exprimat încrederea și speranța în faptul că reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene (UE) vor susține recomandarea Comisiei Europene din 17 iunie 2022 cu privire la acordarea Republicii Moldova a statutului de candidat pentru aderare, informează TRIBUNA.

Potrivit Platformei DA, noi suntem europeni, iar cetățenii țării noastre merită o perspectivă clară de aderare, mai ales acum, într-un context internațional dramatic și instabil.

„Din această perspectivă, Platforma DA își reiterează angajamentul ferm pentru perspectiva integrării europene a țării și arată o deschidere pentru cooperare cu instituțiile responsabile de implementarea politicilor de integrare europeană și cu forțele democratice din societate pentru a susține acest proces.

În vederea valorificării depline a acestei oportunități istorice pentru Republica Moldova, Platforma DA vine cu următoarele propuneri:

–     Extinderea componenței nominale a Comisiei naționale pentru integrarea europeană, constituită prin decret prezidențial în data de 22 aprilie 2022. Faptul că în această Comisie fac parte doar reprezentanții guvernării, cu excepția facilitatorului Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic, și nu sunt incluși reprezentanții opoziției, inclusiv ai celei extraparlamentare este un lucru regretabil. Or activitățile ce țin de realizarea reformelor și priorităților de integrare europeană nu aparțin unui singur partid, care spre regret încearcă să monopolizeze politic un obiectiv de interes național;

–        Dat fiind că în Decizia adoptată de Colegiul Comisiei Europene pe marginea cererii Republicii Moldova, de a primi statutul de stat candidat pentru aderare la UE din 17 iunie 2022, este specificat că țara noastră trebuie să întreprindă eforturi adiționale în domeniile legate de  reforma justiției, combaterea corupției și reforma administrației publice, este extrem de important ca realizarea acestor reforme să fie monitorizată de către întreaga societate, opoziție, inclusiv de către partidele extraparlamentare. În acest sens, cerem transparență maximă în ceea ce privește reformarea domeniilor invocate de către Comisia Europeană;

–        Pornind de la faptul că obiectivul integrării europene este unul de interes național, Platforma DA pledează pentru ca negocierile cu partenerii din UE, care vor avea un statut avansat în rezultatul reuniunii Consiliului European, să fie cât mai transparente și corelate cu interesele agricultorilor, a producătorilor autohtoni, businessului mic și mijlociu, a companiilor din Republica Moldova etc.” – se spune în declarație.

Conducerea Platformei mai spune că Republica Moldova nu mai poate repeta greșelile din 2009-2014.

Totodată, partidul s-a adresat guvernării: „…să nu încerce acoperirea lipsei de performanță pe plan intern, cu exploatarea așteptărilor și entuziasmului cetățenilor care doresc aderarea la Uniunea Europeană. În loc de retorică și PR, pledăm pentru acțiuni, care ne vor ridica la standardele europene în viața de zi cu zi a cetățenilor Republicii Moldova.”

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...