[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important22 Iunie 2022 09:00

(ACUM 1 AN) Invitația „Congresului Civic”

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 22 iunie 2021.

Conferința lui Ion Ceban

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, în cadrul unei conferințe de presă, a făcut unele precizări cu privire la activitatea viceprimarului Victor Chironda și a spus că ar trebui să-și dea demisia, iar dacă nu o va face – edilul va iniția procedurile în acest sens. Chironda a venit cu o reacție, catalogând declarațiile făcute de Ceban drept minciuni.

Depuneri de flori

Liderii Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Igor Dodon și Vladimir Voronin au depus flori la „Focul Veșnic” de la Complexul Memorial „Eternitate” din capitală, cu ocazia marcării a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Ulterior, și Președintele Parlamentului Republicii Moldova, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Zinaida Greceanîi a depus flori la acelaşi monument.

Conferința lui Bogdan Țîrdea

Deputatul PSRM, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Bogdan Țîrdea a prezentat date despre modul în care, pe banii împrumutați de la donatorii occidentali, a fost realizată așa-numita „raționalizare” a spitalelor în Republica Moldova.

Briefing-ul lui Andrei Galbur

Ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, în cadrul unui briefing de presă, a prezentat viziunea PDM privind dezvoltarea domeniului Afacerilor Externe inclusă în Planul de țară „Moldova Altfel”.

Angajamentele PAS

Partidul Acțiune și Solidaritate, în cadrul unei conferințe de presă, a lansat  angajamentele formațiunii pentru familii, copii și femei.

Sesizarea AUR

AUR a sesizat Comisia Electorală Centrală cu privire la incidentul care a avut loc, la 21 iunie 2021, la punctul de trecere ilegal din orașul Râbnița, „când milițienii separatiști au împiedicat deplasarea autocarului AUR, punând în fața mijlocului de transport o bandă cu țepi.”

Invitația „Congresului Civic”

Reprezentanții Partidului Acțiunii Comune „Congresul Civic” au invitat Partidul Acțiune și Solidaritate la dezbateri pentru a discuta propunerile pentru modernizarea țării.

Sesizarea Platformei DA

Platforma DA a sesizat organismele europene ca să ceară autorităților din Republica Moldova să respecte și să asigure condiții adecvate pentru exercitarea dreptului la vot al tuturor cetățenilor.

Parlamentul a găzduit un eveniment important

Parlamentul Republicii Moldova a găzduit lucrările sesiunii plenare a 57-a a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră, președinția căreia o deținea în prima jumătate a anului 2021. Evenimentul a avut loc online, cu participarea Speakerului Zinaida Greceanîi, în calitate de Președinte al APCEMN.

Zinaida Greceanîi, decorată cu Medalia de Onoare a APCEMN

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi a fost decorată cu Medalia de Onoare a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN), în semn de recunoștință pentru sprijinul deplin al activităților organizației.

Revenire în PDM

Primarul comunei Gălești, din raionul Strășeni, Nicolae Budu, a anunțat că revine în Partidul Democrat din Moldova (PDM) și că-și reafirmă sprijinul pentru echipa și conducerea formațiunii.

Discuția lui Aureliu Ciocoi

Ministrul interimar al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi a avut o convorbire telefonică cu omologul său eston, Eva-Maria Liimets. 

Hotărârile CEC

CEC a stabilit particularitățile de votare ale unor categorii de alegători la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. De asemenea, CEC a stabilit ordinea de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot și a aprobat modelul şi textul buletinului.

O nouă discuție a Olgăi Cebotari cu Claus Neukirch

Viceprim-ministrul în exercițiu, Olga Cebotari a discutat cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, unele aspecte ale procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, dinamica dialogului dintre Chișinău și Tiraspol în formatele de interacțiune stabilite și în identificarea soluțiilor viabile la cele mai actuale probleme de pe agendă.

Igor Dodon, la o conferință

Președintele PSRM, Igor Dodon a participat la lucrările conferinţei ştiinţifico-practice republicane, dedicată marcării a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Hotărârea CSJ

Magistrații Curții Supreme de Justiției (CSJ) au respins recursul Comisiei Electorale Centrale împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, prin care au fost anulate anexele privind deschiderea a 139 și respectiv 146 de secții de vot în străinătate. Conducerea PAS și cea a Platformei DA au salutat această hotărâre.

Mesajul Maiei Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a transmis un mesaj de felicitare soldaților și ofițerilor Gărzii de Onoare a Armatei Naționale, cu prilejul aniversării a 29-a de la fondare.

sursa: Almanah Politic 2021

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...