[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Știri21 Iunie 2022 10:59

Analist politic: Pe 19 Iunie a început un nou sezon politic, iar Partidul „ȘOR” devine principalul concurent al PAS

Protestele antiguvernamentale din 19 iunie au dat startul unui nou sezon politic, iar Partidul „ȘOR” dă semnale clare că devine principala forță de opoziție din țară și principalul concurent al PAS. Concluzia aparține analistului politic, doctorului în istorie, Ruslan Șevcenco, și se regăsește într-un editorial publicat pe TRIBUNA.

Potrivit analistului, care a făcut o radiografie a evenimentelor de duminică, protestul din 19 iunie a fost cel mai mare de la venirea la puterea a Partidului Acțiune și Solidaritate și a venit ca un răspuns la creșterea necontrolată a prețurilor, precum și la scăderea constantă a nivelului de trai al cetățenilor.

„Trebuie observăm că PAS a avut parte de cea mai lungă perioadă fără proteste (aproape un an), timp în care atât opoziția de dreapta, cât și cea de stânga, nu a organizat proteste antiguvernamentale. Această situație i-a convenit atât de mult partidului de guvernare, încât unii reprezentanți ai PAS și-au permis să ceară direct opoziției să nu organizeze proteste, pentru că acestea ar submina poziția guvernării în societate. Totuși, odată cu trecerea timpului, opoziției i-a fost tot mai greu și mai greu să fie de acord cu această situație și cu aceste cerințe. Iar motive au fost foarte multe”, a scris Șevcenco.

Analistul mai crede că PAS, în frunte cu Maia Sandu, a încercat să încurce desfășurarea acestui miting, însă fără să-i reușească acest lucru.

„Mai întâi, a fost distribuită informația precum că acest protest va destabiliza situația social-politică din țară. După care, chiar în ziua protestului, poliția, potrivit organizatorilor, a încercat să pună piedici pentru ca protestul să nu aibă loc. Totuși, protestul a fost organizat și a adunat un număr impunător de oameni, nemulțumiți de faptul că vremurile bune așa și nu ai mai venit. Protestatarii nu doar că au cerut demisia președintelui Maia Sandu și organizarea alegerilor anticipate, dar au protestat față de creșterea prețurilor, creșterea tarifelor la gazele naturale, carburanți și energie electrică și au denunțat incapacitatea guvernării de a face față crizei”, a mai scris Șevcenco .

Analistul politic este de părere că protestele antiguvernamentale vor continua, iar acestea vor pune presiune pe PAS să facă mai multe remanieri în Guvern și să revizuiască serios politica socio-economică a statului, punând un accent mai mare pe acordarea sprijinului populației sărăcite.

„În primul rând, protestele antiguvernamentale din 19 iunie au dat startul unui nou sezon politic. În al doilea rând, Partidul „ȘOR”, care continuă să crească în preferințele publicului (unele sondaje dau partidului un scor între 15-20 la sută) dă semnale clare că devine principala forță de opoziție din țară. Iar dacă următoarele proteste anunțate de Ilan Șor vor avea loc, atunci acest scop va fi atins. În al treilea arând, oponenții PAS, PSRM și PCRM așa și nu s-au alăturat protestelor, iar din cauza asta au avut doar de pierdut. De asemenea, protestul de duminică a arătat prăbușirea opoziției de dreapta (PPDA, PL etc). În al cincilea rând, PAS și personal Maia Sandu, nu au putut să se opună acestor revendicări ale protestatarilor și nu au venit cu niciun contraargument concret, cu excepția declarațiilor că vor investiga proveniența fondurilor pentru organizarea mitingului. În al șaselea rând, este destul de evident că protestele în masă vor continua și acestea vor obliga PAS, mai devreme sau mai târziu, să facă unele remanieri în Guvern, dar și să revizuiască serios politica socio-economică a statului, punând un accent mai mare pe acordarea sprijinului populației sărăcite. În al șaptelea rând, continuarea protestelor și posibila extindere a acestora poate duce la identificarea unor tribune și lideri noi, care, în viitor, pot înlocui PAS. Tocmai aceasta este cea mai mare frică a PAS. Numărătoarea inversă a început”, a mai scris Ruslan Șevcenco.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...