[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii19 Iunie 2022 07:00

Declarație: Noi nu mai facem parte din lumea rusă! Punct! 

Igor Klipii, fostul Ambasador al Republicii Moldova în Lituania, a declarat, în contextul deciziei Comisiei Europene de a recomanda acordarea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană (UE) Republicii Moldova, că „de azi nu mai facem parte din lumea rusă! Punct”, informează TRIBUNA. 

„Evenimentul care (chiar!) s-a produs azi și care merită să-i apreciem importanța este faptul că (finalmente!) Comisia Europeană recunoaște pentru Republica Moldova dreptul de a deveni parte integrantă, adică membru cu drepturi depline a Uniunii Europene!  Niciun document “produs” până la ziua de astăzi în cadrul cooperării noastre cu Uniunea Europeană nu a menționat clar și fără echivoc acest drept. Chiar dacă Tratatele UE recunosc „de jure” acest drept oricui care satisface criteriile de la Copenhaga era nevoie, totuși, și de o constatare „actualizată”. Azi acest lucru s-a produs și Comisia Europeană a recunoscut aspirațiile noastre și „de facto”. De azi putem spune că am fost acceptați drept Europeni ( 🙂 ) dar și mai important este faptul că, tot de azi, noi nu mai facem parte din lumea rusă! Punct”, a menționat diplomatul.

Fostul secretar general al Parlamentului a spus că, dacă avizul Comisiei va fi acceptat și de Consiliul European, lucru de care nu se îndoiește, vom putea spune că Republica Moldova este pe calea cea dreaptă.

„Condițiile (care nu sunt „pre-condiții”) formulate de Comisia Europeană sunt clare și chiar salutabile! Mai mult decât atât „pre-condițiile” ( care nu sunt decât niște condiții 🙂 ) reflectă destul de fidel angajamentele electorale ale partidului de guvernământ și nu vor putea fi (ar fi riscant, cred!) abandonate pentru un alt mandat.

Alt aspect, după mine salutabil, este că acestea sunt suficient de tehnice pentru a putea monitoriza modul și viteza de implementare. Inclusiv cetățenii cu spirit civic vor putea urmări angajamentul și consistența efortului depus de guvernare.

Reforma teritorial-administrativă, combaterea corupției, independența puterii judecătorești și respectarea drepturilor omului merg la pachet și reprezintă mai degrabă așteptările cetățenilor decât condiții de aderare!”, a mai spus Igor Klipii.

De asemenea, el a remarcat că „anume faptul că problema separatismului nu figurează în lista de condiții. Asta e bine!”.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...