[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important18 Iunie 2022 07:00

Declarație: Nu ar trebui să-și asume cineva meritele avizului Comisiei Europene

Fostul deputat Igor Munteanu, cofondator al Comitetului pentru Unitate și Bunăstare (CUB), fost Ambasador, afirmă că decizia de ieri a Comisiei Europene privind Republica Moldova „este excepțională și trebuie să fie privită în context, informează TRIBUNA. 

„Decizia este derivată a conflagrației care afectează astăzi Ucraina și de care încă nu am scăpat. Uniunea Europeană (UE) crede că astfel va încuraja moralul pozitiv și spiritul combativ al celor care luptă contra invaziei militare rusești și au dreptate. Decizia este clădită pe principiul diferențierii: mai multă susținere Ucrainei, mai multe condiții prealabile RM, condiții și mai stricte Georgiei, al cărei guvernare a respins și anulat un acord de reglementare a conflictului dintre opoziție și partidul Georgian Dream, care a adâncit polarizarea politică în Georgia, dar chiar și în aceste condiții – știrea este foarte bună pentru Ucraina, Moldova și Georgia, iar decizia solomonică ar trebui să inspire la mai mult angajament democratic, consolidare și reziliență contra adversarilor externi și interni, lăsând loc pentru ideea de unitate și coeziune socială, care poate fi atinsă numai în procesul de aderare la UE”, declară el într-un comentariu pe Facebook.

Igor Munteanu mai spune că nu ar trebui să-și asume cineva meritele avizului Comisiei Europene, „deși sigur că este mai ușor să discuți cu niște pro-europeni la Chișinău decât cu niște kremlinoizi”.

„Totuși, situația RM este complicată în continuare, cu o economie avariată, reforme nefăcute, un conflict controlat direct de Moscova pe teritoriul RM și o atmosferă publică în care plutește nemulțumirea și protestul. UE va impune condiționalități și va cere eforturi intense pentru a pregăti RM de exigențele sale, iar unele (condiționalități) vor fi dureroase. Va dura ani acest parcurs spre UE, însă efortul va merita toți banii pentru că aderarea și negocierea la UE este singurul instrument care produce transformare. Vom trece astfel de la „vecinătate” la „extindere”, cu instrumente, fonduri și standarde testate în procesul de aderare a țărilor în Uniunea Europeană. Și poate cu mai multă „energie europeană”, ferită de experimente nefaste sub aspect politic și iluzionism post-sovietic”, a subliniat ex-deputatul.

 

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...