[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important17 Iunie 2022 06:30

E posibil să-l mai vedem pe Iulian Fruntașu într-o funcție publică, în diplomație, politică? "Eu ca vulpea cu strugurii acri..." 

Iulian Fruntașu, fost Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, doctor în științe politice, scriitor, într-un interviu pentru TRIBUNA, a declarat că nu crede că va mai ocupa vreo funcție publică de nivel înalt.

Fiind întrebat “E posibil să-l mai vedem pe Iulian Fruntașu într-o funcție publică, în diplomație, politică…? Vă doriți acest lucru sau…?”, el a spus: “Nu cred, eu ca vulpea cu strugurii acri… Dar altfel, admirând ultimele nominalizări în funcții de ambasadori, îmi dau seama că nici nănaș nu sunt, nici instabilitate psihică nu manifest, nu sunt carierist superficial sau individ care să asigure în viitor finanțări pe proiecte academice. Însă asta suntem noi, indiferent de culoarea politică – șmecheruși, țepari și miștocari, reprezentând absența unei culturi urbane, moderne, bazată pe meritocrație și rațiune. Mai mulți ani în urmă am fost implicat în negocierile de la Viena de la GCC privind adaptarea Tratatului Forțelor Armate Convenționale și a Deciziilor ulterioare de la Istanbul din 1999 care au condus la retragerea tancurilor și artileriei grele. Nu a fost o retragere completă dar, trebuie să o recunoaștem – au fost retrase echipamentele din cele 5 categorii (cu asistența financiară a Occidentului). Dacă rămâneau – cred că există un alt scenariu în contextul curent al războiului rus-ucrainean. Actualii trepăduși de la guvernare s-ar fi bătut cu pumnul în piept pentru o asemenea performanță și ar obține decorații, promovări, etc. Însă nu despre lamentare este vorba aici, am adus acest exemplu pentru a arăta dezinteresul total față de capitalul uman, fie aici în Republica Moldova în legătură cu persoanele care au, obiectiv vorbind, o experiență bogată în domeniu, fie în raport cu zeci și sute de mii de ioni și marii care au reușit în străinătate și care nu vor mai reveni, indiferent de retorica găunoasă a guvernanților. Acest lucru este cel mai grav – o înapoiere adânc înrădăcinată la nivelul mentalului colectiv, indiferent de generații sau forțe politice.”

Din acest considerent – mai menționat Iulian Fruntașu – nu va încerca să revină în serviciul public.

“Nu-mi mai pot permite luxul să irosesc puținul timp pe care îl am, luptându-mă cu morile de vânt. Există lucruri mai importante”, a subliniat scriitorul.

 

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...