[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news13 Mai 2022 14:13

Guvernatorul BNM: Inflația este în creștere, va fi mai înaltă și mai persistentă

Octavian Armașu, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Raportul asupra inflației nr.2, mai 2022, informează TRIBUNA.

El a declarat că toate economiile se confruntă cu o inflație în creștere, chiar și economiile avansate, având în vedere situația internațională și războiul din regiune.

„Sunt tot mai puțini care cred că inflația are caracter tranzitoriu.

De rând cu celelalte bănci, BNM urmărește să atenueze influențele șocurilor inflaționiste și să asigure starea financiară.

Raportul inflației e primul de după începerea războiului și în el sunt foarte clar dezvăluite efectele războiului”, a menționat oficialul.

Octavian Armașu a spus că valul de scumpiri internaționale la produsele energetice și alimentare a avut un impact major asupra prețurilor în Republica Moldova.

„Inflația în RM e mai mare decât în alte țări din mai multe motive, inclusiv: ponderea mare a produselor alimentare în coșul de consum, economia mică și deschisă, dar și dezechilibre în economie care se trag din trecut – tarife neajustate la timp”, a subliniat el.

Guvernatorul BNM a remarcat că inflația este în creștere, va fi mai înaltă și mai persistentă și necesită politică monetară restrictivă.

„Tot ce face BNM e ca pentru țara noastră să depășească dificultățile actuale și să ajungă la un echilibru în economie”, a conchis Octavian Armașu.

Precizăm că, ritmul anual al inflaţiei în luna aprilie 2022 a constituit 27,07 %, acesta fiind un „record” pentru Republica Moldova.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...