[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial9 Mai 2022 15:30

Ziua Europei vs. Ziua Victoriei

Nicolae Iorga: „Pacea nu poate veni din dorința de pace, ci de la suprimarea instinctelor de război.”

Aristotel: “Pacea e mai prețioasă decât adevarul”.
Omul pretinde că e cel mai inteligent animal – poate gândi, poate visa, poate exprima totul în cuvinte.
Dar, l-a făcut oare inteligența pe Om mai bun? Mai înțelept? Mai tolerant? Mai modest? Mai cumsecade?
Omul folosește mai des vorbirea pentru a amăgi, ori pentru a spune adevarul? Pentru a ataca și insulta alți oameni, ori pentru a-i ajuta?
Cât de des Omul conștient acționează pentru binele propriu, dăunând altor oameni?
—————————————
Comportamentul Omului, valorile și deciziile lui, sunt derivate ale culturii în care el a fost educat și în care trăiește.
Pe măsură ce au crescut posibilitățile tehnice ale Omului (datorită inteligenței), au crescut și ambițiile lui egoiste. Pietricică cu pietricică s-a format cultura, în care Omul trăiește azi.
Fiecare etapă a istoriei omenirii e despre războaie; despre cuceriri și creștere a puterii; despre ucidere, discriminare și asuprire.
Fiecare etapă a lăsat eroi, monumente, cărți și tradiții.
Eroii, cu mici excepții – au mâinile “pline de sânge”.
Așa numitele “descoperiri” ale Americii, Africii, Indiei – au avut drept scop îmbogățirea și extinderea puterii. Omul mai dezvoltat, folosind tehnologiile, a amăgit, a asuprit, a discriminat, a înrobit, a nimicit localnicii. Adică alți oameni.
Partea mai civilizată a lumii, totdeauna, a folosit produsele progresului tehnic pentru a stăpâni, nu pentru a coopera.
————————————
Cultura mincinoasă și egoistă a stăpânirii și dominării a evoluat. A devenit și mai cinică. Admite și mai multe sacrificii, pentru obiective și mai egoiste.
Cultura socială de azi învață că e mai important “să ai”, decât “ce fel de om ești”. Un obraznic bogat e mai respectat, decât un sărac cumsecade.
Suntem în competiție permanentă să avem mai mult și să ne cățărăm mai sus, unii peste alții, în ierarhia socială.
Ca să fii în rând cu lumea – trebuie să ai și să arați că ai.
—————————————
În modele quasi-democratice actuale, în fruntea colectivităților omenești, ajung cei mai competitivi indivizi și individe.
Ei/ele se călesc în competiții dure. Competiții ale ambițiilor, minciunilor, manipulărilor, insultelor – în care “premiul mare” sunt birourile unde se iau decizii și se împart bunuri. În calea lor ei au nevoie de resurse și alt suport și, atunci când au învins – ei au un pachet mare de angajamente. Nu față de societate, ci față de cei care i-au ajutat să convingă societatea.
Deseori, angajamentele lor personale și de grup, pentru dânșii sunt mai importante, decât obiectivele societății.
Ei au la îndemână instrumente excepțional de eficiente: tehnologii și arme, bani, sute de surse pentru dezinformare și manipulare.
—————————————
Societatea e tot mai dezbinată în grupuri, care se urăsc reciproc tot mai mult.
Producem tot mai multe arme, tot mai distrugătoare. Investim trilioane în arme și putem distruge Pământul în câteva zeci de minute.
Planeta e tot mai poluată: apa, solul, aerul. Miliarde de tone de deșeuri otrăvesc apele și solul – distrug flora și fauna.
În unele părți ale lumii zilnic se aruncă mii tone de alimente; în alte părți ale lumii peste un miliard de oameni zilnic suferă de foame.
Asta e despre Omul inteligent și societatea construită de dânsul.

În contextul ăsta, cu ce mesaje ar trebui să vină în fața noastră cei care ne conduc, și cei care vor să ne conducă în viitor?

Vitalie Dragancea

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...