[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important3 Aprilie 2022 14:00

Omul săptămânii: Zuzana Čaputová, Președintele Republicii Slovace

Omul acestei săptămâni este Zuzana Čaputová, Președintele Republicii Slovace, care s-a aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, informează TRIBUNA.

Oficialul slovac a declarat că scopul vizitei este de a reconfirma sprijinul Slovaciei pentru modernizarea Republicii Moldova și aprecierea pentru efortul cetățenilor noștri de a oferi adăpost zecilor de mii refugiați ucraineni, goniți din case de războiul din țara lor.

Zuzana Čaputová, la Chișinău, a avut întrevederi cu Președintele Maia Sandu și Premierul Natalia Gavrilița. De asemenea, a vizitat Centrul de plasament de la „Moldexpo”, unde a ajuns lotul de ajutor umanitar oferit țării noastre de Slovacia pentru refugiații din Ucraina.

„Mă bucur mult că am reușit să strângem ajutor umanitar pentru Republica Moldova.

Totodată, declar că țara noastră sprijină ambițiile europene ale Moldovei. Vă considerăm o parte integrantă a familiei europene, o țară care are aceleași valori. Iar mandatul vostru este foarte puternic pentru a merge în această direcție. Dar, bineînțeles, sunt mai multe condiții și reforme pe care trebuie să le implementați”, a declarat Zuzana Čaputová.

TRIBUNA precizează: Zuzana Čaputová s-a născut la 21 iunie 1973 în Bratislava, Cehoslovacia. În 1996 a absolvit Facultatea de Drept la Bratislava, după ce aceasta a activat în domeniul juridic în diferite poziții. Este cunoscută drept luptătoare pentru protecția mediului înconjurător și contra corupției. În 2016 a primit premiul ecologic Goldman și este membru al Alianței Internaționale pentru Drept Ecologic. Este unul dintre fondatorii partidului social-liberal Partidul „Slovacia Progresivă”. În 2019 a candidat la prezidențiale din partea acestui partid și a câștigat alegerile, în turul al doilea, cu 58.4%, devenind prima femeie-președinte a Slovaciei independente. Totuși, ea a fost aleasă președinte în cadrul scrutinului cu cea mai slabă prezență în turul doi la prezidențiale și cu cel mai slab rezultat dintre președinții aleși până atunci. Zuzana Čaputová și-a început activitatea de șef al statului la 15 iunie 2019. Este divorțată, are doi copii.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...