[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important27 Martie 2022 14:00

Omul săptămânii: Ignazio Cassis - Președintele Confederației Elvețiene

Omul acestei săptămâni este Ignazio Cassis, Președintele Confederației Elvețiene, care a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, informează TRIBUNA.

Oficialul elvețian a avut întrevederi, la Chișinău, cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și cu Premierul Natalia Gavrilița.

De asemenea, împreună cu Maia Sandu, Ignazio Cassis a vizitat unul dintre cele peste o sută de Centre de plasament temporar pentru refugiații din Ucraina, amenajat în incinta Școlii profesionale din orașul Criuleni. Cei doi șefi de stat au discutat cu refugiații adăpostiți acolo, majoritatea femei și copii.

Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis a menționat că a rămas impresionat de solidaritatea de care a dat dovadă Republica Moldova în raport cu cetățenii Ucrainei.

„Sunt impresionat de eforturile pe care țara voastră mică le desfășoară pentru numeroșii oameni care tranzitează sau rămân în Republica Moldova. De asemenea, țin să mulțumesc pentru susținerea pe care Moldova a oferit-o Ambasadei Elveției de la Kiev, care urmează să fie deplasată la Chișinău”, a subliniat oficialul.

Totodată, Președintele Elveției a menționat că va oferi ajutor plenar țării noastre.

„Prima linie de intervenție este o finanțare de 2 milioane de franci în fondul creat de Guvernul Republicii Moldova pentru gestionarea crizei refugiaților, care se adaugă la contribuțiile pe care le facem în fiecare an pentru lupta anticorupție și pentru dezvoltarea țării. De asemenea, am donat 20 de tone de ajutor umanitar pentru refugiați, iar experții noștri oferă ajutor în crearea structurilor speciale de gestionarea a crizei refugiaților. Contați în continuare pe sprijinul și ajutorul nostru, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al experienței tehnice”, a punctat șeful de stat.

TRIBUNA precizează: Ignazio Cassis s-a născut la 13 aprilie 1961, în Sessa, Ticino, Elveția, fiind cetățean italian. În 1991 și-a făcut cetățenie dublă – italiană și elvețiană, iar în 2017 a renunțat la cea italiană. A învățat medicina la Universitatea din Zurich, pe care a absolvit-o în 1987. Se specializează în boli interne și igienă socială. Deține masterat în domeniul sănătății din 1996. E doctor în medicină – a studiat la Universitatea Lausanne. Din 1988 până în 2008 a activat în calitate de medic, iar din 2008 până în 2012 a fost vicepreședinte al Asociației de Medicină din Elveția. A fost membru al Comitetului Național din 2007 până în 2017. La 29 septembrie 2017 a fost ales de către Adunarea Federală în Consiliul Federal. La 1 noiembrie 2017 a început activitatea în calitate de șef al departamentului relații externe. În decembrie 2020 a fost ales pentru funcția de vicepreședinte al țării, începând cu 1 ianuarie 2021. La 8 decembrie 2021 a fost ales Președinte al Elveției pentru anul 2022, începându-și activitatea la 1 ianuarie curent.

 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Credeți că sunt necesare remanieri în Guvern?

    View Results

    Loading ... Loading ...