[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important20 Martie 2022 10:00

TOP-10 vizite de nivel înalt în Republica Moldova în contextul crizei refugiaților

După 24 februarie curent, odată cu atestarea unui mare flux de refugiați din Ucraina și în contextul eforturile depuse de autoritățile și cetățenii Republicii Moldova, țara noastră a găzduit numeroase vizite ale oficialilor străini. Astfel, în această duminică, TRIBUNA a elaborat un clasament al 10 vizite sonore, de cel mai înalt nivel, în care vă prezentăm mesajele-cheie transmise de oficiali. P.S. Ordinea în clasament este cronologică. 

1.Vizita oficialilor europeni

Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele, Josep Borrell și Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, au efectuat împreună o vizită în Republica Moldova pe 2-3 martie. Oficialii au reafirmat sprijinul ferm al Uniunii Europene (UE) pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Totodată, au anunțat că UE va acorda Republicii Moldova 15 milioane de euro în vederea gestionării crizei imediate.

2.Vizita Secretarului General al OSCE

Secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Helga Maria Schmid, aflată într-o vizită în Republica Moldova la 2 martie curent, și-a exprimat aprecierea pentru eforturile depuse în gestionarea fluxului de refugiați și a mulțumit pentru asistența plenară acordată în procesul de evacuare a Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE de pe teritoriul Ucrainei.

3. Vizita ministrului francez și a unui comisar european

Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian și Comisarul European pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarcic au efectuat la 3 martie o vizită la Chișinău, în semn de sprijin pentru Republica Moldova în contextul eforturilor de gestionare a crizei de refugiați. Ei au reiterat suportul Uniunii Europene.

4.Vizita Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos

Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, s-a aflat în Republica Moldova la 3 martie curent, fiind prima vizită a unui Premier olandez în țara noastră. Șeful Guvernului Olandei a anunțat că Republicii Moldova va fi acordată asistență în reformarea justiției și combaterea corupției.

5.Vizita Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați

Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, la 4-5 martie curent, a întreprins o vizită în Republica Moldova, fiind prima vizită în țara noastră a unui înalt comisar al ONU pentru refugiați. Oficialul și-a exprimat solidaritatea și recunoștința pentru efortul comun al autorităților în procesul de management al fluxului înalt de refugiați veniți din Ucraina și a dat  asigurări că organizațiile internaționale vor acorda ajutor suplimentar Republicii Moldova pentru a scădea din presiunea sub care funcționa statul.

6.Vizita Secretarului de Stat al SUA

Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii (SUA), Antony J. Blinken s-a aflat într-o vizită oficială la Chișinău la 6 martie. El a spus că SUA respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova și vor oferi suport în gestionarea fluxului de refugiați. De asemenea, el a anunțat că SUA vor investi 18 milioane USD pentru consolidarea sectorului energetic.

7.Vizita Reprezentantului Agenției ONU pentru Refugiați pentru Europa Centrală

Roland Schilling, Reprezentantul Agenției ONU pentru Refugiați pentru Europa Centrală, la 10 martie curent, aflându-se în Republica Moldova, a apreciat eforturile țării noastre și a anunțat că Agenția va definitiva curând planul privind răspunsul la criza refugiaților din Ucraina, ce includea, pentru început, un suport din partea comunității internaționale pentru Republica Moldova.

8.Vizita șefului Misiunii FMI

Şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 9-16 martie curent, pentru a evalua impactul războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova și a identifica soluții pentru susținerea țării noastre. El a spus că FMI este dispus să susțină țara noastră.

9.Vizita Președintelui României

Președintele României, Klaus Iohannis, la 16 martie curent, a efectuat o vizită la Chișinău, conducând o delegație de la București. Oficialul și-a exprimat susținerea pentru Republica Moldova și parcursul european al acesteia. El a mai apreciat eforturile țării noastre în gestionarea fluxului de refugiați și a vorbit despre donațiile din partea României.

10.Vizita Președintelui Estoniei Alar Karis, Președintele Estoniei, s-a aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova la 17 martie curent. Oficialul a lăudat activitatea autorităților în ceea ce ține de ajutorarea refugiaților și a subliniat că Estonia a susținut și susține integrarea europeană a țării noastre, dar și că oferă 100 000 de euro pentru a atenua impactul crizei refugiaților, va dona autobuze pentru transportarea refugiaților și vaccinuri Janssen, în contextul crizei COVID-19.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...