[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important13 Martie 2022 10:00

TOP-13 falsuri de după 24 februarie, dezmințite de instituțiile statului

Din 24 februarie curent, când a început războiul în Ucraina, și până acum, în spațiul public au apărut numeroase falsuri, care au fost dezmințite de Guvern și alte instituții ale statului la scurt timp. În această duminică, TRIBUNA a decis să facă o recapitulare a acelor falsuri, astfel încât cetățenii să le recitească/să facă cunoștință cu ele și să constate că nu sunt motive de panică, ceea ce ar genera acțiuni pripite.

1.Republica Moldova urmează se implice militar în Ucraina

La acest zvon din spațiul online, Guvernul a răspuns: „Republica Moldova este un stat neutru și va continua să acționeze prin prisma acestui principiu constituțional. Țara noastră nu este implicată în niciun fel în conflictul militar din Ucraina. Autoritățile iau toate măsurile pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor noștri să nu fie afectate de evoluțiile din regiune.”

2.Bărbații din Republica Moldova au interdicție să părăsească țara

Și acesta a fost un zvon din spațiul online, iar reacția Guvernului a fost: „Este un fals! Guvernul Republicii Moldova nu a instituit interdicție de ieșire din țară a bărbaților, cetățeni ai Republicii Moldova.”

3.Pentru a le oferi refugiaților adăpost, elevii vor trece la învățământul online

În spațiul public au circulat mai multe informații referitoare la faptul că pentru a le oferi refugiaților adăpost, elevii vor trece la învățământul online din data de 9 martie, iar Ministerul Educației și Cercetării infirmat zvonul și a declarat că e fals, precizând: „Pe data de 9 martie elevii și studenții revin la lecții în regim obișnuit, cu prezență fizică, cu respectarea măsurilor de precauție în vigoare, conform instrucțiunilor aprobate prin Hotărârile CNESP.”

4.Rezervele de medicamente sunt insuficiente

Zvonurile precum că-n țară nu sunt suficiente medicamente, de asemenea, au fost dezmințite de Guvern în acest fel: „Rezervele de medicamente sunt mai mult decât suficiente și zilele următoare vom primi suplimentar pentru refugiați medicamente și echipamente.”

5.Automobilul cu provocatori din Ucraina

Guvernul a declarat falsă și informația despre un automobil cu provocatori din Ucraina. „În urma verificărilor de către poliție, e vorba de cetățeni georgieni”, a precizat sursa.

6.Misiunile diplomatice sunt evacuate din Republica Moldova

Și această informație a fost dezmințită. Guvernul a declarat: „Misiunile diplomatice continuă să lucreze în Republica Moldova în strânsă cooperare cu autoritățile noastre pentru a ajuta refugiații care sosesc în țara noastră urmare a războiului din Ucraina. În același timp, numeroși diplomați acreditați în țara vecină își găsesc în aceste zile refugiu în Chișinău, la fel ca și misiunea civilă a OSCE.”

7.Deficit de benzină și motorină

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a declarat falsă informația de zilele trecute privind faptul că e deficit de benzină/motorină la stațiile PECO. „Stocurile de benzină, motorină și gaz lichefiat deținute de companiile petroliere importatoare sunt la un nivel suficient pentru a satisface cererea existent”, a precizat sursa.

8.Aeronave ale NATO – la Aeroportul din Mărculești

În legătură cu informațiile care circulau în spațiul public despre aeronave ale NATO care ar fi aterizat pe aeroportul din Mărculești, autoritățile au comunicat că e un fals și că „spațiul aerian al Republicii Moldova este închis”.

9.Republica Moldova se pregătește de invazie

Un deputat din Rada Supremă de la Kiev, Alexei Goncearenko, a declarat că din 9 martie ar fi urmat să fie introdusă stare de asediu în Republica Moldova. Președintele Maia Sandu și Ministerul Apărării au dezmințit informația: „Nu există semnale că Republica Moldova ar fi supusă unor riscuri legate de războiul din Ucraina și nicio premisă pentru ca Moldova să se implice militar în acest conflict. Nu s-a dat niciun ordin de mobilizare a armatei. Conform Constituției, Republica Moldova este o țară neutră. Noi nu ne vom implica în niciun fel în conflictul din țara vecină.”

10.Înrolarea cetățenilor în armată

Mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova au primit mesaje textuale false cu invitații de înrolare în armată. Guvernul a dezmințit această manipulare și a precizat că niciun program de înrolare nu este în derulare și nu se planifică.

11. Zeci de mii de oameni traversează frontiera pe jos

Poliția de Frontieră a dezmințit informațiile distribuite prin intermediul unui video pe rețelele sociale, în care se afirma că zeci de mii de oameni ar traversa frontiera dintre Ucraina și Republica Moldova pe jos.

12.Testarea sirenelor de avertizare

La 3 martie curent pe online a apărut informația că vor fi auzite sirenele de avertizare. Guvernul a declarat că e un fals și că „nu va avea loc testarea sirenelor de protecție civilă”.

13.Laboratoare biologice în Republica Moldova

Deputatul Dumitru Alaiba a infirmat zvonurile de pe Telegram precum că-n Republica Moldova există laboratoare biologice, menționând că este „o prostie”.

Notă: Autoritățile îndeamnă cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și să nu distribuie informații neverificate, ce pot cauza panică în societate. Trebuie să rămânem vigilenți și calmi!

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...