Omul acestei săptămâni este academicianul Gheorghe Duca, ex-președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), care, la 28 februarie 2022 (n.r – născut la 29 februarie) a sărbătorit a 70-a aniversare de la naștere, informează TRIBUNA.
Gheorghe Duca, în cadrul unui interviu pentru www.curentul.md, a declarat: „Anii trec repede, mai ales cu înaintarea vârstei și, desigur că, destinul și soarta fiecărui om pe Pamânt sunt determinate de anumite întâmplări, evenimente şi, desigur persoane, care îşi lasă amprenta asupra vieţii. Este o tradiţie umană de a face la un jubileu o retrospectivă a realizărilor, nu atât pentru autoafirmare, cât pentru a manifesta respectul faţă de acei care au fost alături de tine pe parcursul anilor, care te-au ajutat, te-au sprijinit, te-au îndrumat şi au contribuit la ceea ce suntem astăzi.
Viaţa mea a fost profund influenţată de două personalităţi care mi-au marcat primii paşi în devenirea profesională şi spirituală – tatăl meu, Grigore Duca, profesor de chimie şi biologie, Pedagog Emerit şi bunelul Andrei, participant la Primul Război Mondial.”
Totodată, academicianul a enumerat realizările cu care se mândrește:
„Una din cele mai importante realizări a fost promovarea unei noi științe – chimia ecologică, care conform definiției noastre este ştiinţa despre procesele ce determină compoziţia şi proprietăţile chimice ale mediului ambiant, adecvat valorii biologice de abitare şi reprezintă fundamentul științific în protecția mediului ambiant şi a diferitor aplicații tehnologice. Această ştiinţă utilizează metodele chimice, fizico-chimice și biochimice pentru a stabili dinamica și evoluția calitativă și cantitativă a substanţelor ce formează componentele de bază ale ecosistemelor, pentru prognozarea stării acestora și reglarea calității mediului.
O alta realizare este peroxidul de hidrogen, cercetările asupra cărui eu le-am efectuat pe parcurs de 50 de ani, în care au fost elucidate aspectele teoretice și experimentale despre rolul cheie pe care îl au procesele cu participarea peroxidului de hidrogen în viața aerobă, mediul acvatic, agricultură și biomedicină, inclusiv în fenomenele de peroxidază și catalază, calitatea produselor alimentare, transformarea poluanților, autoepurarea apelor naturale etc.
Pe parcursul a 50 ani am publicat:
Monografii științifice – 51
Manuale – 13
Lucrări metodico-didactice – 25
Lucrările științifice sub redacție – 143
Articole științifice – 455
Brevete de invenție – 166
Teze la congrese, conferințe – 491
Participări la expoziții – 165
Lucrări de popularizare a științei, interviuri – 549
Personalia (despre acad. Gheorgh Duca) – 215.
Am pregatit 31 de doctori și doctori habilitați în știință.
Am ținut prelegeri la:
Universitatea de Stat din Moldova,
Universitatea de Stat „Dmitrie Cantemir”,
Universitatea din Tiraspol,
ULIM,
Universitățile din București, Cluj, și Iași (România).
Universitățile din Italia, China, Cehia, Ungaria, USA, UK.”
Fiind întrebat cum și-a dori să rămână în istoria Republicii Moldova, Gheorghe Duca a spus:
„Eu deja sunt – cu istoria mea, cu realizările mele, cu familia mea pe care o iubesc, cu școala, universitatea, academia, guvernul și parlamentul, cu activitatea educațională și științifică, cu colinele și câmpiile, cu râurile și lacurile, cu frumusețea mediului ambiant, cu oamenii pe care îi stimez, respect și îi ador, cu Copăcenii unde m-am născut, cu Sîngereii unde mi-am petrecut adolescența, cu Chișinăul unde m-am format ca profesor și om de știință, cu tot frumosul pe care ni le-a dat Dumnezeu”.
„Mai multă sănătate ca să-mi ajungă pentru mulți ani. Mai mulți nepoți și strănepoți de la copiii mei” – a spus omagiatul cu referire la care ar fi cel mai frumos cadou la 70 de ani.
TRIBUNA precizează: Gheorghe Duca s-a născut pe data de 29 februarie 1952 în satul Copăceni, raionul Sângerei. A urmat cursurile Facultății de Chimie din cadrul Universității de Stat din Moldova în perioada 1969-1974. În anul 1974, după absolvirea facultății, se înscrie la doctorat la Universitatea de Stat din Moldova, Catedra de Chimie Fizică. Obţine ulterior titlul de doctor în ştiinţe, apoi devine academician. Este fondatorul direcției și școlii științifice Chimia Ecologică. În anul 1998 este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În perioada 1998-2001 a fost Preşedinte al Comisiei pentru cultură, ştiință, învățământ și mijloace de informare în masă al Legislativului de la Chișinău. În anul 2000 este numit Consul Onorific al Greciei în Republica Moldova. Din 19 aprilie 2001 până pe 5 februarie 2004 exercită funcția de ministru al Ecologiei, Construcțiilor și Dezvoltări Teritoriului. La data de 5 februarie 2004 Gheorghe Duca a fost ales în funcția de Președinte al Academiei de Științe a Moldovei, demisionând din funcţia de ministru. A condus Academia de Științe până la 28 noiembrie 2018. Este profesor la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică a USM (1988 – prezent), președinte al Societății de Chimie din Republica Moldova (2011 – prezent), președinte al Consiliului științific a Școlilor doctorale ale Universității de Stat „D. Cantemir” (2019 – prezent).