[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial26 Februarie 2022 08:00

(OPINIE) Curiozitatea salvatoare 

Urmărind reacția acidă a fruntașilor PAS la cifrele prezentate de cercetările sociologice recente, mi-a venit așa o istorie.

În centrul istoriei este o musculiță, care bâzâie agresiv și vrea toți să creadă ca e albinuță. Și nu o albinuță simplă – dar o albinuță utilă, făcătoare de miere deosebită. Dar, în realitate, natura nu a înzestrat musculița cu talentul de face miere – iar din bâzâit miere nu faci …

Totuși, musculița a strâns în jurul ei o gașcă de alte muște (unele coșcogeamite muscoaice). Ei cu toții au adoptat ideea că musculița-leader poate face miere – și nu miere simplă, dar cea mai bună miere.

Musculiță & gașca au decis să devină conducătorii albinuțelor adevărate – a celor, care chiar fac miere.

Pentru asta ei au creat un crez al lor. Conform crezului lor există doar o părere corectă – cea a musculiței. Celelalte păreri sunt greșite.

Musculița & gașca au decis că, albinuțele care susțin părerile greșite sunt dușmani, și trebuiesc atacate și umilite, până recunosc că musculița e “făcătoare de miere”. Dacă nu – atunci trebuiesc mântuite.

Musculița & gașca au reușit să aburească albinuțele și s-au cocoțat pe ele.

Le-au promis albinuțelor că vor lucra mai puțin – dar vor avea miere mai multă și mai bună. Pentru că musculița nu e simplă – ci e făcătoare de miere, și se va împarți cu toți.

Imediat ce s-au cocoțat pe albinuțe, musculița & gașca au început să bâzâie zgomotos și agresiv.

Au pornit în ospeție în alți stupi, mai mari și mai frumoși, și au cerut de la toți miere în ajutor. Dar, fiecare stup are problemele lui și albinele mari nu au dat atâta miere, câtă a vrut musculița.

Ca albinuțele să nu înțeleagă că musculița nu se isprăvește, gașca musculiței a început să bage zâzanie între albinuțe – spunând că cineva fură mierea musculiței. Albinuțele prostite, s-au luat la harță între ele și, întrucât dedicau mai puțin timp facerii de miere, s-au pomenit cu încă mai puțină miere.

Musculița, fiind certăreață de fire, s-a certat cu niște albine dintr-un stup mai mare, care de mai mulți ani dădeau miere ieftină. Acelea s-au supărat și au crescut prețul la miere. Musculița, neștiind să se stăpânească, a scuipat albinele celea, spunându-le că sunt nesimțite. Cum îndrăznesc să nu facă ce cere musculița?!

Oprim povestea aici.

Problema albinuțelor amăgite e lipsa curiozității. Nu vor să încerce să înțeleagă cine e minciunosul.

Albinuțele muncesc, fac miere, se ceartă între ele și, lihnite de oboseală și de zgomotul bâzâitului musculiței & găștii – nu înțeleg de ce miere e tot mai puțină.

Ele nu văd că musculița miere nu face – dar consumă multă, fără măsură. Musculița și-a făcut o armată de muști devotate, care mai de care dolofane și îngâmfate – și toate vor cea mai bună miere, și o cară cu cele mai mari găleți.

Musculița le spune albinuțelor să fie puternice și să reziste, pentru că foarte mulți le vor răul și numai ea – musculița – știe cum să le păzească.

Dacă albinuțele ar fi mai curioase, ușor ar observa că musculița le-a amăgit.

Ar observa că musculița nu e în stare să facă miere – pentru că natura nu i-a dat așa talent.

Ar observa că musculița poate doar mânca miere, poate bâzâi și face gunoi. Și toate muștele din gașca ei tot pot face doar atâta.

Morala istoriei e următoarea:

Curiozitatea – e cea mai bună apărare de minciună.

Lipsa curiozității – deschide ușa pentru minciună.

Vitalie Dragancea

 

Notă: Opinia autorului nu neapărat coincide cu opinia redacției.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...