[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news20 Februarie 2022 10:00

TOP-5 forțe ce servesc drept alternativă actualei guvernări 

Imediat după alegerile parlamentare anticipate în politica moldovenească au avut loc mari mișcări, astfel că unele partide și-au pus activitatea pe pauză, altele și-au schimbat conducerea, iar unele s-au și retras totalmente din prim-plan. Însă, având în vedere că în prezent Republica Moldova este condusă de un singur partid – Partidul Acțiune și Solidaritate, se tot vorbește despre necesitatea unor forțe de opoziție veritabile, care să monitorizeze, să reacționeze și să contribuie continuu la evitarea sau lichidarea derapajelor și ilegalităților. Unele partide au continuat să facă lucrul acesta indiferent că se află în Parlament sau nu, indiferent că guvernarea le aude sau nu. În această duminică TRIBUNA vine cu un clasament al forțelor care la moment servesc drept opoziție, alternativă actualei guvernări sau care cel puțin încearcă să se impună astfel. 

1. Partidul „Șor”

Partidul „Șor”, imediat după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, s-a declarat în opoziție față de noua guvernare, însă a precizat că va munci și va vota proiecte în beneficiul cetățenilor, indiferent cine le propune. De atunci și până acum formațiunea a fost una dintre cele mai sonore voci ale opoziției, or practic în permanență a desfășurat acțiuni de protest la instituțiile statului, în diverse orașe ale țării, a avut briefinguri și conferințe de presă pe toate subiectele de actualitate, a făcut propuneri și a elaborat inițiative legislative în mod special cu caracter social, în contextul crizelor actuale, și a criticat guvernarea ori de câte ori a fost posibil. Iar sondajele din ultima perioadă demonstrează că Partidul „Șor” se consolidează tot mai mult ca forță de opoziție.

2. Partidul Acțiunii Comune „Congresul Civic”

Deși e una dintre cele mai tinere formațiuni politice din țara noastră și nu se află în Parlament, Partidul Acțiunii Comune „Congresul Civic” din start s-a impus ca forță de opoziție, forță care apără și promovează interesele cetățenilor în această perioadă complicată. Chiar dacă a avut un rezultat modest la primul scrutin parlamentar la care a participat, formațiunea nu a trecut în umbră, ci din contra – a devenit mai activă și muncește pentru a fi o fi veritabilă voce alternativă. Partidul a organizat recent două proteste „împotriva energomorului”, în cadrul cărora a adunat sute de activiști, iar pentru 25 februarie a anunțat o altă acțiune – la Parlament, fără simboluri de partid, făcând apel către toți cetățenii, activiștii civici, partidele politice – să se alăture. Mai mult, formațiunea nu ezită să vină poziții acide și cu propuneri, atunci când nu este de acord cu deciziile și acțiunile guvernării.

3. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor 

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, după alegerile parlamentare anticipate, s-a declarat în opoziție, a organizat conferințe de presă și a venit cu luări de atitudine, totuși nu s-a remarcat prin prea mult activism, având în vedere și perioada prin care au trecut și comuniștii, și socialiștii în toamnă-iarnă 2021, când au fost operate schimbări în conducerile formațiunilor. Acum, când formațiunile au conduceri plenipotențiare și, mai mult, la 16 februarie curent, urmare a unei ședințe extraordinare, au decis să formeze un Bloc Politic permanent al Comuniștilor și Socialiștilor, „cu scopul de a salva țara de regimul dictatorial instaurat de Maia Sandu și partidul său” – se pare că situația se va schimba, or deja Blocul a și lansat un apel „către toate forțele politice sănătoase, responsabile, patriotice, organizațiile obștești, precum și către cetățenii care sunt gata să lupte pentru viitorul Moldovei independente și suverane, să se unească în numele salvării Republicii Moldova pe o singură platformă de opoziție, creând un front unic, puternic, național de rezistență față de regim”. De asemenea, Blocul s-a referit la eventuale viitoare parlamentare anticipate sau un referendum ce ar viza activitatea guvernării. E de menționat și că, ultimul sondaj – prezentat la București, a arătat că Blocul a depășit PAS în preferințele alegătorilor.

4. Platforma Demnitate și Adevăr  

Fostul partid parlamentar – Platforma Demnitate și Adevăr (DA), chiar dacă nu a reușit să treacă pragul electoral și să revină în Legislativul țării, a continuat să fie activ, fără pauze. Exponenții formațiunii, care la moment nu are o conducere cu drepturi depline, nu au ezitat să vină cu opinii, propuneri constructive pe diverse subiecte de actualitate pentru guvernare, au organizat conferințe de presă și s-au declarat gata oricând să pună umărul în beneficiul cetățenilor, fiind unii dintre cei mai aprigi și vocali critici atunci când vine vorba de unele acțiuni controversate ale reprezentanților guvernării.

5. Mișcarea Alternativă Națională 

Chiar dacă viitoarele acțiuni și activitatea Mișcării Alternative Naționale, anunțată de primarul capitalei, Ion Ceban, la 30 decembrie 2021, este încă învăluită de mister și nu a fost clar declarată drept o mișcare politică, cert este că din start aceasta a fost prezentată ca „o alternativă acestei guvernări care să-i unească pe toți, să construiască un viitor, să aibă grijă de oameni, în primul rând, și de interesele lor”, generând astfel și unele așteptări. Ulterior, edilul a mai spus despre mișcare că „așa ceva nu a mai fost” în țara noastră. Rămâne, însă, de văzut când și dacă alternativa anunțată va lua amploare și va deveni vocea societății – așa cum și-a propus.

Notă: Ordinea în clasament este aleatorie. 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...