[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important13 Februarie 2022 14:00

Omul săptămânii: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministrul României

Omul acestei săptămâni este Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, care s-a aflat la Chișinău și a coprezidat ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și România, informează TRIBUNA.

Nicolae-Ionel Ciucă a spus că în prezent la Chișinău există cea mai mare deschidere în relația cu România.

„În 2020, an de criză, România a acordat asistență pentru dezvoltarea Republicii Moldova în valoare de 46,8 mln. euro îndeosebi în domeniul educației pentru burse de studiu. În mai puțin de 3 luni semnăm o parte din documente care privesc obiectivele noii foi de parcurs privind cooperarea R. Moldova – România: Acordul de 100 mln. euro, construirea unor poduri de frontieră, reducerea tarifelor de roaming, protocoale de colaborare în domeniul educației și inspecției muncii și învățământului militar, planuri de acțiuni în domeniul justiției și sistemului de interne, memorandumuri de înțelegere în domeniile cercetare și dezvoltare, securității energetice și transformării digitale. Subliniez semnificația declarației comune a Guvernului României și R. Moldova privind consolidarea cooperării în domeniul economic și investițional.

Contăm pe sprijinul R. Moldova pentru aspecte punctuale de interes pentru noi în privința cărora am vrea să vedem progres: solicitarea în vederea identificării soluțiilor pentru unele probleme cu care se confruntă Mitropolia Basarabiei, implementarea Acordului privind reglementarea construirii unor apeducte etc.

România va fi și mai departe susținător al agendei dvs. europene. Ședința comună și pachetul de documente care vor fi semnate reconfirmă sprijinul deplin pentru consolidarea stabilității și securității R. Moldova.

Contextul complicat de securitate îndeamnă la măsuri coerente și ample de întărire a rezilienței statului în fața posibilelor amenințări.

Vă asigur de totală implicare, dedicare și deschidere a Guvernului României pentru o cooperare consolidată orientată spre rezultatul concret în beneficiul țării”, a spus Premierul României.

TRIBUNA precizează: Nicolae Ionel Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitate Plenița, județul Dolj. În anul 1985, acesta promovează ciclul liceal la Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, trei ani mai târziu, absolvind Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. În 1995, promovează cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme, Specialitatea Arme Întrunite din București. În perioada 1990-2000, Ciucă urmează diverse cursuri de perfecționare, iar în 2003, devine doctor în științe militare cu teza Dimensiunea angajării Armatei României în operații întrunite multinaționale în cadrul UNAP „Carol I” București. De asemenea, în 2006, își desăvârșește cunoștințele în materie militară prin absolvirea unui masterat în Studii Strategice în cadrul Colegiul de Război al Forțelor Terestre din SUA. Între 1 ianuarie 2015 și 29 octombrie 2019 a ocupat funcția de Șef al Statului Major al Apărării, înlocuindu-l pe generalul Ștefan Dănilă, care deținuse funcția în perioada 28 decembrie 2010 – 1 ianuarie 2015. În data de 28 octombrie 2019 a fost trecut în rezervă de către Klaus Iohannis, președintele României. Începând cu data de 4 noiembrie 2019, acesta exercită funcția de Ministru al Apărării Naționale în cadrul Guvernului României. În perioada 7 decembrie 2020 – 23 decembrie 2020, acesta a ocupat funcția de prim-ministru interimar al României în urma demisiei lui Ludovic Orban. În 21 octombrie 2021 a fost propus de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de prim-ministru al României. Și-a depus însă mandatul, realizând că nu poate primi o majoritate în Parlament. Pe 22 noiembrie 2021 a fost din nou propus de Klaus Iohannis pentru funcția de prim-ministru. A fost învestit în funcția de Prim-ministru al României la 25 noiembrie 2021. 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Credeți că sunt necesare remanieri în Guvern?

    View Results

    Loading ... Loading ...