[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important30 Ianuarie 2022 10:00

TOP-7 cele mai mari bătăi de cap ale momentului pentru guvernare

Începutul anului 2022 nu arată prea optimist pentru cetățenii Republicii Moldova, cele mai mari probleme fiind de ordin social-economic – se atestă creșteri mari de prețuri în toate domeniile, iar veniturile au rămas aceleași, ba pentru unii chiar s-au redus în context pandemic. Astfel că, guvernarea – clar lucru – are mult de gândit și de muncit la moment – nu ca să facă viața cetățenilor mai bună, ci ca măcar să nu permită degradarea situației, căci unii pur și simplu nu vor putea face față tuturor acestor scumpiri concomitent. TRIBUNA a analizat evenimentele, apelurile și declarațiile din ultima perioadă și-n această duminică vă prezintă TOP-7 cele mai mari bătăi de cap ale momentului pentru actuala conducere a țării, adică problemele pe care trebuie să-și focuseze atenția (dacă încă nu a făcut-o) acum, înainte de toate celelalte.

1.Tariful la gaz

După prima majorare de la 1 noiembrie 2021 și primele facturi primite, indignării și critici, părea că începea o perioadă de relativă acceptare, totuși, senzația dată a durat prea puțin, or a fost propusă și aprobată o nouă majorare de tarif – 15,18 lei de la 1 ianuarie 2022, față de deja 11,08 lei anterior, după ce a mai fost instituită și stare de urgență în domeniul energetic. Chiar dacă Guvernul a anunțat că va achita compensații în continuare pentru primii 150 de metri cubi, acest lucru nu prea liniștește pe multă lume, ori cele câteva sute de lei puțin „ajută” în contextul în care unii au ajuns să achite lunar mii de lei, iar alții nici nu-și permit să achite la zi facturile cu noile tarife. Având în vedere că iarna încă nu s-a încheiat, iar sezonul rece mai durează și primăvara, pentru Guvern, dar mai ales pentru cetățeni, probabil aceasta este și va fi cea mai mare bătaie de cap în 2022. 2. Prețurile la produsele petroliere Prețurile la produsele petroliere nu par să fie la moment o preocupare pentru Executiv și pentru guvernare în general, însă, s-ar cere pop revenire la subiect. În aceste zile benzina a depășit 23 de lei, iar motorina a ajuns la 20 – lucru care întristează cetățenii și lovește foarte tare în buzunarele lor, iar cei mai mulți – indignați – așteaptă acțiuni la nivel central pentru ca să fie un preț de măcar 20 de lei pentru benzină, ceea ce era câteva luni în urmă. Afectați sunt și transportatorii de pasageri și mărfuri.3.Tariful la energie electricăDupă majorările tarifului la gazele naturale, noutatea că în scurt timp tariful la energia electrică ar putea practic să se dubleze a îngrozit de-a dreptul o bună parte a societății, or, deja e „suficient” cum arată facturile la gaz, iar aceste două plăți împreună ar însemna pentru unele familii epuizarea veniturilor lunare și scăderea nivelului de viață. Așadar, Guvernul are de gândit foarte serios la scumpirea anunțată și ce se poate, dacă se poate de făcut ceva concret pentru cetățeni.

4. Prețurile la produsele alimentare

O altă mare problemă a momentului e creșterea prețurilor la produsele alimentare, la toate produsele, indiferent de locul unde sunt comercializate. La recenta ședință a Guvernului, Premierul s-a referit la acest subiect, însă deocamdată nu au fost anunțate careva hotărâri, acțiuni, planuri care cel puțin ar stopa acest proces – lucru care e așteptat de cetățeni.

5. Creșterea cazurilor de COVID-19

Pandemia nu a trecut, ba chiar a venit un nou val – așa cum se anticipa, unul mai puternic. 5-6 000 de cazuri pe zi Republica Moldova nu a înregistrat până acum de la începutul pandemiei și experții spun că numărul acesta nu ar fi cel mai mare, ceea ce înseamnă și un mai mare efort și mai mare presiune pe sistemul medical. În același timp, noile restricții afectează activitatea mai multor categorii de afaceri, ceea ce înseamnă reducerea veniturilor pentru angajatori și angajați, iar unii chiar riscă să falimenteze, având în vedere și scumpirile din toate sectoarele.

6. Dificultățile fermierilor Pe lângă toate de mai sus, zilele trecute, Guvernului s-au adresat și fermierii, care s-au arătat extrem de îngrijorat de situația actuală cu aprovizionarea agricultorilor cu resursele necesare. Aceștia au atenționat despre creșterea prețurilor la fertilizanți și produsele de uz fitosanitar, motorina, resursele energetice, pentru piesele de schimb, lubrifianți, tehnica, utilaje și echipamente agricole, dar și despre deficitul acut de îngrășăminte minerale în special azotate care stau la baza producției cerealiere pentru anul 2022. Astfel, agricultorii au spus sunt în mare dificultate, înainte de sezonul de primăvară, și au solicitat suport de la conducerea Guvernului.

7. Ultimatumul transportatorilor Și transportatorii sunt acum „pe capul” guvernării, or, aceștia, într-o scrisoare deschisă, zilele trecute, au avertizat că, dacă Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu va executa cerințele de a efectua calculele reale și de a aplica tarifele la serviciile de transport și la serviciile de autogară, atunci în scurt timp, în semn de protest vor sista activitatea pe rutele regulate, deoarece „majoritatea transportatorilor sunt în prag de faliment. Costurile nu mai pot fi acoperite de încasări”.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...