[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important28 Ianuarie 2022 06:30

Din 2019 PNL e condus de un interimar! Vitalia Pavlicenco, despre Congres și alegerea noului președinte!

Partidul Național Liberal (PNL) din octombrie 2019, când Vitalia Pavlicenco s-a retras de la șefia formațiunii, a rămas fără un președinte plenipotențiar, fiind condus de președintele interimar Ion Calmâc până la Congres. Contactată de TRIBUNA, Vitalia Pavlicenco, membru al Biroului Permanent Central al formațiunii, a vorbit despre un potențial Congres și alegerea noii conduceri.

„Așa cum am declarat public, la plecarea mea statutară din funcția de președinte al PNL.md, în 2019, după ce mi se încheiase mandatul, noi nu ne-am propus să ne grăbim cu organizarea unui Congres decât dacă ne reușește să găsim o soluție din care să rezulte o largă coagulare a forțelor unioniste. Între timp, au venit niște scrutine, apoi Coronavirusul și lucrurile s-au complicat. Iar alegerile prezidențiale și cele parlamentare anticipate – coroborate – au strivit, pentru moment, pluralismul parlamentar și perspectiva politică unionistă. Deși succesul politic al celor ajunși la putere acum este rezultatul unei manipulări a populației, pe care deja viața o dezavuează, reapărând încrederea oamenilor în Reunirea cu România. Numai că, pentru aceasta, e nevoie de reanimarea unei Platforme unioniste (există Consiliul Unirii, de exemplu), evident „Pro-Vest”, iar PNL își dorește ca un Congres al formațiunii să fie plasat în contextul coagulării forțelor politice unioniste”, a declarat ea.

Cu referire la situația actuală din partid și acțiunile întreprinse, Vitalia Pavlicenco a menționat: „Am publicat pe site-ul PNL.md, pe alte resurse mediatice, pe rețelele de socializare, comunicate de presă despre ședințele Delegației Politice Naționale și ale Biroului Permanent Central și deciziile sau Declarațiile-Poziții adoptate, care, dacă ar fi citite cu atenție, s-ar vedea că ele conțin sugestii valoroase privind unele hotărâri, soluții, pași, modificări de lege, care ar îmbunătăți, într-o anumită măsură, actul guvernării de astăzi. În același timp, am scris, în fiecare dintre cele trei documente serioase, că nu va reuși puterea actuală să edifice statul Republica Moldova, nici să refuncționalizeze instituțiile statului, de aceea tot Reunirea cu România rămâne unica soluție pentru o viață civilizată, pe care și-o dorește populația de dincoace de Prut”.

Politiciana a constatat că în societate se simte lipsa expresiei politice unioniste a cetățenilor cu viziuni românești, care au votat contra politicienilor pe față pro-ruși, și nu neapărat pentru „pro-europenii” care sunt, de fapt, aceiași „moldoveniști” și „stataliști”, ca dodonii și ca voroninii, și care azi – așa cum era de așteptat – dezamăgesc.

„Spun asta pentru că PNL a discutat și înainte de alegeri cu unele formațiuni autorevendicate drept „proeuropene”, pentru a merge în ultimele alegeri împreună, dar nu s-a reușit, de aceea, obiectivul rămâne un imperativ pentru viitoarele alegerile locale. Depunem mereu eforturi în acest scop, dar să vedem când se va înțelege că, dispersați, unioniștii nu vor reuși să devină o forță reprezentativă. Este aici și un aspect delicat. Mulți politicieni, care s-au declarat, și ei, unioniști, după PNL.md, ca primul partid statutar unionist, „nu ne iartă”, cumva, exact acest efort și merit – că am deschis pe cale juridică drumul politic pentru unionism, ca obiectiv statutar al partidului, și ne tot vor dizolvați, neînțelegând rolul partidului istoric al național-liberalilor în destinul întregii Românii și al basarabenilor. Noi, PNL.md, am cules toate numele familiilor național-liberale din perioada interbelică de dincoace de Prut, deportate și exterminate ulterior de regimul comunist, le-am publicat și asta constituie memoria și continuitatea partidului de la care ne revendicăm și noi, cu părinți, bunici, străbunici național-liberali”, a mai spus ea.

De aceea – a concluzionat Vitalia Pavlicenco – „ar fi bine să facem o coagulare unionistă în cadrul PNL.md – partid care a făcut România Mare și care o mai poate face”. „Iar, pentru aceasta, să discutăm și să găsim o echipă, un lider național-liberal unionist, care să fie capabili să convingă populația de imperativul Reunirii cu România”, a conchis fruntașul PNL.

Cristina Gurez

 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...