[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important20 Ianuarie 2022 10:21

Ce a discutat secretarul de stat al MAEIE cu oficialii ruși, la Moscova

În contextul dezvoltării dialogului pe linia ministerelor de externe, secretarul de stat Ruslan Bolbocean se află într-o vizită de lucru la Moscova, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu viceministrul afacerilor externe al Federației Ruse Andrei Rudenko și viceministrul rus al dezvoltării economice Dmitrii Volvaci, informează TRIBUNA cu referire la un comunicat de presă.

În cadrul întrevederii oficialii au efectuat un schimb de opinii privind stadiul actual și perspectivele dezvoltării cooperării între Republica Moldova și Federația Rusă în domeniile de interes reciproc.

Interlocutorii au abordat o serie de subiecte ce țin de acțiuni bilaterale planificate pentru perioada următoare, printre care organizarea celei de a XVII-a ședințe ordinare a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică. În context, au fost discutate diverse aspecte ale procesului de pregătire a acestei reuniuni, o atenție deosebită fiind acordată colaborării în domeniile economic și energetic.

Referindu-se la cooperarea social-umanitară părțile s-au expus asupra necesității de a examina posibilitatea semnării, în timpul apropiat, a Acordului privind protecția socială.

Un subiect aparte al discuției a vizat reglementarea conflictului transnistrean, părțile pronunțându-se pentru oportunitatea organizării unei noi runde de negocieri în formatul 5+2.

Totodată, oficialii au abordat subiectul ce ține de distrugerea munițiilor stocate în depozitul militar de la Cobasna. A fost reiterată poziția Republicii Moldova privind necesitatea reluării procesului de retragere a trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană.

Oficialii au convenit asupra continuării dialogului pe subiecte actuale de pe agenda moldo-rusă în cadrul următoarei runde de consultări politice interministeriale, care se va desfășura la Chișinău.

 

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...