[ X ]
[ X ]
Comentarii15 Ianuarie 2022 09:00

Declarație: După 30 de ani de existență, statutul de neutralitate al statului moldovean este pus la încercare

Jurnalistul Victor Nichituș, referindu-se la situația din regiune și la criza energetică, afirmă că, după 30 de ani de existență, statutul de neutralitate al statului moldovean este pus la încercare, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, consolidarea prezenței militare ruse în vecinătatea statului ucrainean face parte dintr-o strategie complexă a Federației Ruse care, împreună cu creșterea prețului la gaze naturale, vrea să își crească influenţa în zonele în care consideră că are interese și dorește limitarea unui eventual parcurs euroatlantic al statelor din vecinătatea sa. Este un comportament agresiv dar, din punctul de vedere al Moscovei, justificat.

„Consider că doar cetățenii sunt cei care decid cursul de dezvoltare al unui stat prin intermediul alegerilor libere și corecte.

Federația Rusă vrea, după 30 de ani de la dispariția URSS, revenirea la zonele de influență. Între “a vrea” și “a putea” există diferențe. Doar comportamentul statelor ex-sovietice va fi cel care poate transforma voința Moscovei în fapt împlinit.

Cert este că, după 30 de ani de existență, statutul de neutralitate al statului moldovean este pus la încercare”, a declarat el, într-un nou editorial.

Jurnalistul a spus că nu invidiază autoritățile statului moldovean.

„Îmi dau seama de gravitatea realității în care acestea sunt puse să guverneze – creșterea prețurilor la resurse energetice este o metodă pe care Federația Rusă a mai folosit-o față de teritoriul dintre Prut și Nistru.

În același timp, constat că un stat care nu își construiește capabilități serioase economice și de apărare nu are nici un drept moral să clameze neutralitatea”, a conchis liderul de opinie.

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...