[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important12 Decembrie 2021 10:00

TOP-5 scandaluri recente care au pus guvernarea într-o lumină proastă

Se rezolvă una, se întâmplă alta… Astfel că în ultimele doar câteva săptămâni am asistat la discuții de amploare, practic la nivelul întregii societăți, nu doar printre politicieni sau experți. TRIBUNA a analizat subiectele dezbătute intens în ultima vreme care au generat chiar scandaluri și le-a compilat într-un clasament convențional – TOP-5 scandaluri din ultima lună care au pus guvernarea într-o lumină proastă.

1.Cazul Nataliei Moloșag

Situația de la Oficiul Avocatului Poporului, mai exact implicarea în activitatea instituției de către Avocatul Poporului, Natalia Moloșag, a unui fost condamnat pentru proxenetism a fost cel mai fierbinte subiect de la sfârșitul lunii noiembrie -începutul lunii decembrie și a fost intens discutat timp de câteva zile, timp în care reprezentanții guvernării au preferat să tacă. Chiar dacă au fost destul de reținuți și totul s-a încheiat cu aprobarea demisiei Nataliei Moloșag din funcția de Avocat al Poporului, la 9 decembrie curent, oricum guvernarea nu a fost în lumină bună, or anume majoritatea parlamentară a votat pentru numirea ei în septembrie, chiar dacă atunci erau critici destul de sonore.

2.Plata către Gazprom

Deși părea că a trecut ceva timp și situația privind gazele naturale era cât de cât sub control, ultima decadă a lunii noiembrie aducea „o surpriză” și anume cea că Gazprom a trimis o notificare la 22 noiembrie că termenul de achitare a facturii pentru gazele naturale expira în 48 de ore – era vorba de o datorie de 1,3 miliarde de lei, acumulată din cauza diferenței prețului de achiziție din octombrie – în caz contrar, livrările de gaze către țara noastră urmau să fie stopate. Și-n această situație oalele au fost sparte de capul guvernării, or mai mulți reprezentanți ai opoziției și comentatori și-au exprimat nedumerirea de ce, urmare a negocierilor și înțelegerilor din Federația Rusă, nu s-au luat toate măsurile necesare în timp util pentru a evita asemenea situații și, mai mult, s-a tăcut la subiect la nivel guvernamental. La fel, criticată a fost și modalitatea Guvernului de a soluționa problema dată.

3.Alegerile de la Bălți

Și alegerile locale noi de la Bălți nu s-au lăsat fără scandal. În contextul excluderii Marinei Tauber, candidatul Partidului „Șor”, din cursa electorală chiar în ziua când urma să aibă loc turul doi al alegerilor pentru funcția de primar, dar și amânarea turului doi cu minute înainte de deschiderea secțiilor de vot, opiniile au fost împărțite. Astfel că unii, la fel ca și partidul vizat, consideră că deciziile Comisiei Electorale Centrale – în noua componență – și ale instanțelor de judecată au fost influențate politic… de reprezentanții actualei puteri, care ar fi fost deranjați de faptul că Tauber ar fi putut prelua conducerea capitalei de nord a țării

4.Majorarea vârstei de pensionare

Dacă la începutul toamnei actuala guvernare a decis să majoreze pensiile pentru toți cei care nu primeau 2000 de lei, iată că pe finalul toamnei a decis să vină cu modificări la legea pensiilor ce prevedeau inclusiv majorarea vârstei de pensionare. Proiectul votat în lectură finală prevede că, începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028 – lucru care a fost criticat dur de partidele de opoziție parlamentare și extraparlamentare, iar în timpul votului final socialiștii și comuniștii au blocat tribuna Parlamentului.

5.Salarii majorate pentru judecătorii de la Curtea Constituțională

După ce fostul Premier Ion Chicu a informat că pentru anul 2022 majoritatea parlamentară a decis să majoreze salariile judecătorilor Curții Constituționale de la 44,7 mii lei la 81,9 mii lei, în spațiul public a pornit un mare val de reacții și critici în adresa guvernării. Marea majoritate s-a expus contra acestor majorări, or, în situația când salariile în general pe țară sunt mici, „este inoportun și imoral” să se acorde salarii de 82 mii de lei acelor judecători. Subiectul continuă încă să genereze reacții și comentarii.

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...