[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important12 Decembrie 2021 20:58

A 18-a aniversare de la moartea liderului național al poporului azer, Heydar Aliyev

Liderul național al poporului azer, Heydar Aliyev, nu mai este cu noi deja de 18 ani. Republica Azerbaidjan și azerii din întreaga lume onorează anual memoria marelui lider și adevăratului patriot al țării lor pe 12 decembrie. Președintele Ilham Aliev și Prima Doamnă Mehriban Aliyeva au vizitat mormântul lui Heydar Aliyev de pe Aleea de Onoare și au depus flori. Misiunile diplomatice ale Azerbaidjanului din întreaga lume onorează, de asemenea, memoria liderului de neuitat. Republica Moldova nu face excepție.

Merită să spunem puțin despre viața lui Heydar Aliyev.

Activitatea lui vitală este un exemplu unic de slujire dezinteresată adusă poporului său, țării sale.

„Pentru fiecare persoană, naționalitatea este o sursă de mândrie. Am fost întotdeauna mândru și astăzi sunt mândru că sunt azer”, a spus Heydar Aliyev. Aceste cuvinte au devenit pentru azeri un motto și un simbol al iubirii pentru patria lor, al patriotismului.

Și nu sunt doar cuvinte. Toată viața le-a dovedit prin fapte. În 1969, Heydar Aliyev a fost ales prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Azerbaidjan. Aceasta este prima lui venire la putere. De fapt, din această perioadă, Azerbaidjanul a luat calea care duce la construirea unui stat independent, a început să se dezvolte economic. A acordat multă atenție culturii bumbacului, viticulturii, cultivării legumelor și fructelor. El nu numai că a dezvoltat aceste industrii, dar a format și infrastructura pentru vânzarea produselor. Aliev a fost primul secretar al republicii timp de paisprezece ani, și în acest timp a reușit să facă multe pentru Azerbaidjan. El a demonstrat conducerii centrale nevoia de a construi noi fabrici mari în Azerbaidjan – inginerie petrolieră, platforme de foraj în apă adâncă, calculatoare electronice și alte întreprinderi.

Manifestând îngrijorarea pentru viitorul Azerbaidjanului, Heydar Aliyev a pus bazele unei tradiții atât de neprețuite în domeniul educației, cum ar fi trimiterea tinerilor azeri să studieze la instituții de învățământ superior prestigioase din fosta Uniune Sovietică.

În 1982, Aliyev a intrat în Biroul Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și a fost numit în postul de prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al URSS. Ca membru al guvernului Uniunii Sovietice, a supravegheat direct cele mai importante sectoare socio-economice ale țării, de la sănătate și educație la transport, de la cultură la bunuri de larg consum.

După prăbușirea URSS și formarea statelor independente, s-a întâmplat ca Azerbaidjanul să nu aibă noroc de vecin – Armenia, care a atacat agresiv țara, luând 1/5 din teritoriul lui. În 1993, țara s-a confruntat cu amenințarea unui război civil și a pierderii independenței. Atunci Azerbaidjanul avea nevoie de un lider puternic, un salvator. Prin urmare, poporul azer a venit cu o cerere pentru revenirea lui Heydar Aliyev la putere. Și în iunie a aceluiași an a venit și a salvat Azerbaidjanul. Datorită eforturilor lui Heydar Aliyev, amenințarea războiului civil în Azerbaidjan a fost eliminată, a fost asigurată stabilitatea, a început o perioadă de dezvoltare economică, s-au luat măsuri pentru soluționarea conflictului armeano-azerbaidjan Nagorno-Karabakh. În special, în timpul domniei lui a fost organizat Grupul OSCE Minsk, care a contribuit la menținerea păcii în regiune timp de mulți ani. Grație eforturilor lui Heydar Aliyev au fost adoptate și 4 rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, care recunosc oficial Nagorno-Karabah ca parte a țării, adică integritatea teritorială a Azerbaidjanului. La inițiativa lui, au fost organizate multe întâlniri și summit-uri internaționale pentru a rezolva conflictul.

Fiul lui, actualul președinte Ilham Aliev, a continuat drumul. Și anul trecut s-a împlinit cel mai prețuit vis al lui Heydar Aliyev – Azerbaidjanul și-a întors pământurile, steagul Azerbaidjanului este astăzi peste Shusha, Karabakh!

Liderul național a stabilizat nu doar situația politică, ci și economică din țară în acei ani. În timpul domniei lui au fost puse bazele democratice ale statului de drept, pedeapsa cu moartea a fost abolită. Datorită eforturilor lui, a fost semnat un acord istoric privind construcția conductei petroliere Baku-Tbilisi-Ceyhan.

La 12 decembrie 2003, liderul național al poporului azer, Heydar Aliyev, a murit. A fost înmormântat pe Aleea de Onoare din Baku.

Heydar Aliyev a primit de cinci ori Ordinul lui Lenin, Ordinul Steaua Roșie al fostei URSS și numeroase medalii, de două ori a primit titlul de Erou al Muncii Socialiste, precum și cele mai înalte premii din diferite țări, titluri onorifice ale universităților autorizate.

Heydar Aliyev a contribuit întotdeauna la menținerea relațiilor de prietenie între popoarele azer și moldovenesc. În calitate de prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al URSS, Heydar Aliyev a promovat diverse proiecte economice în Moldova. Și când era președinte al Republicii Azerbaidjan, a vizitat oficial Moldova de mai multe ori. Părțile plănuiau să pună în aplicare multe proiecte comune în diverse domenii. Adevărat, nu toate au fost sortiți să se împlinească din cauza situației politice instabile de aici. El a remarcat mereu că popoarele noastre sunt foarte asemănătoare: muncitoare, ospitaliere, generoase.

Astăzi, lângă ambasada Azerbaidjanului în Moldova, se află o piață unde a fost ridicat un bust al lui Heydar Aliyev, unde compatrioții care locuiesc aici și nu numai ei pot depune flori, sa cinsteasca memoria liderului național.

Heydar Aliyev nu este cu noi, dar ideile lui trăiesc, politica lui trăiește, filosofia lui, filosofia azerbaidjană, ideologia în direct, Azerbaidjanul modern creat de el trăiește și se dezvoltă. Amintirea marelui politician va rămâne pentru totdeauna în inimile azerilor.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova Gudsi Osmanov

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...