[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important10 Decembrie 2021 08:00

(INTERVIU) Igor Corman: Am parcurs un drum lung şi anevoios, dar am ştiut să facem faţă sarcinilor trasate

Igor Corman, director al Sumitomo Bordnetze Electric Moldova (SEBN MD), în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, a vorbit despre activitatea sa și a companiei pe care o conduce deja de șase ani.

Dle Corman, SEBN Moldova a împlinit şase ani de când a venit în Republica Moldova. Cum au fost aceşti ani?

I.C.: Au fost ani în care am reuşit să ne dezvoltăm continuu, indiferent de provocările cu care ne-am confruntat. În această perioadă, am reuşit să sporim continuu indicatorii de producţie de bază, să construim o echipă frumoasă de adevăraţi profesionişti, să contribuim la dezvoltarea localităţilor în care ne desfăşurăm activitatea, dar şi la bugetul Republicii Moldova. Dar, probabil, cel mai frumos rezultat este că am reuşit să oferim condiţii de muncă bune şi salarii decente oamenilor de aici, mulţi dintre care nu au mai fost nevoiţi să plece peste hotare, ci au rămas alături de familiile lor.

Astăzi, privind în urmă, constat cu satisfacţie că, în aceşti şase ani, am parcurs un drum lung şi anevoios, dar am ştiut să facem faţă sarcinilor trasate, ceea ce mă face mândru de echipa pe care am onoarea să o conduc.

Aţi putea invoca careva cifre care să „ilustreze” în termeni generali aceşti şase ani?

I.C.: Cred că ar fi cazul să amintesc aici de valoarea investițiilor totale – 43 mln. de euro, dar şi de suma totală a taxelor și impozitelor achitate la bugetul de stat – 15,3 mln. de euro. De asemenea, aş menţiona că exportul anual al companiei a atins în anul financiar precedent cifra de circa de 70 mln. euro. Numărul angajaţilor este de circa 4 000 persoane, ceea ce, repet, pentru mine personal este un indicator îmbucurător, deoarece vorbim de oameni care au loc un loc de muncă stabil, în condiţii bune, acasă.

De asemenea, aş invoca aici şi unele certificări importante obţinute în aceşti ani. Astfel, în 2017, SEBN MD a obținut certificatul de management a calității în industria automotive conform IATF 16949:2016. În 2018, am obținut statutul de Agent Economic Autorizat (AEA) și Exportator Aprobat. Iar în 2021 – am susținut cu succes recertificarea sistemului de management a calității în industria automotive conform IATF 16949:2016.

Dacă în primii cinci ani ați activat la Orhei, atunci în 2021 v-aţi extins la Străşeni. Aţi putea deschide parantezele la acest capitol?

I.C.: Într-adevăr, începând cu toamna anului 2021, SE Bordnetze SRL a relocat producția de module pentru Volkswagen T6PA în noua sa locație din Strășeni. Procesul de producție se desfășoară într-o clădire complet renovată și modernizată la standarde europene, cu o capacitate de peste 800 de angajați. Fabrica, cu o suprafață de 6000 de metri pătrați, a fost renovată și dată în exploatare în timp record, de numai 4 luni, oferind condiții bune de muncă la cele mai înalte standarde.

În prezent, în incinta fabricii de la Strășeni își desfășoară activitatea peste 250 de angajați. Până la finele anului, urmează a fi angajați încă 300 de oameni, ca la finele lunii martie a anului viitor să atingem capacitatea maximă de personal.

Care sunt principiile în baza cărora faceţi angajările?  

I.C.: Mergem după lozinca: „Vine cine vrea, rămâne cine poate”. Au fost create condiții foarte bune ca procesul de integrare a noilor angajați să fie unul rapid și eficient. Am organizat la această etapă suportul personalului operațional și administrativ de la Orhei, care s-a dovedit a fi extrem de necesar și util pentru a asigura funcționalitatea tuturor proceselor și productivitatea la nivel.

Pentru a deveni membri ai marii noastre familii doritorii trebuie să aibă: studii medii, spirit de echipă, motivaţie, abilităţi de comunicare şi responsabilitate. Nu este obligatoriu să fii specialist în domeniu – aici devii profesionist dacă vrei să înveţi şi să munceşti conştiincios.

Sunt bineveniți locuitorii raioanelor Strășeni, Călărași, Nisporeni, Hâncești și municipiul Chișinău.

Tot în 2021 aţi dat start noului proiect Skoda Octavia…

I.C.: Pregătirile pentru noul proiect au început în vara anului 2021, fiind un pas important în extinderea portofoliului de produse SEBN MD. Ar fi cazul de menţionat aici că relocarea producției de module pentru Volkswagen s-a produs pe fundalul accesării unui proiect Skoda 38X, ce este implementat la fabrica de la Orhei începând cu luna noiembrie 2021.

Pe de altă parte, noul proiect vine să confirme standardul de calitate înaltă, care stă la baza activităţilor Sumitomo Electric Bordnetze, oferind oportunitatea unei îmbunătăţiri esenţiale a indicatorilor de producere, ceea ce va avea într-un final un impact extrem de bun la îmbunătăţirea indicatorilor economici, creşterea defalcărilor în buget – un lucru bun şi pentru noi, dar şi pentru ţară, în general.

Aţi pomenit ceva mai devreme de rolul SE Bordnetze de partener durabil la dezvoltarea comunității. Ce presupune aceasta?

I.C.: Implicarea în proiecte sociale este o preocupare permanentă a fabricii noastre. De fapt, aşa e în toată lumea – companiile nu fac doar business, ci şi implementează proiecte sociale. Este un fel de expresie a solidarităţii sociale, fără de care lumea modernă nu poate să existe.

În anul 2017, SEBN MD a lansat proiectul „Suport pentru o educație de calitate”, cu scopul facilitării accesului la o educație de calitate al copiilor din medii dezavantajate prin dotarea instituțiilor educaționale cu echipamente, materiale și mijloace didactice. La 4 ani de la lansarea proiectului, 21 instituții educaționale au beneficiat de donații în valoare de peste 550 000 lei. Domeniile de suport au constat în: asigurarea cu echipament IT și accesorii (4 școli și 3 grădinițe din orașul Orhei); dotarea cu echipament și inventar sportiv (7 instituții de învățământ din raioanele Orhei, Criuleni, Șoldănești, Telenești, Rezina); dotarea cu materiale și mijloace didactice, fond de carte pentru copii (2 grădinițe și 2 biblioteci publice din orașul Orhei); echipament tehnic și materie primă pentru dotarea Laboratorului Tehnic al Școlii Profesionale din orașul Orhei; susținerea și promovarea sportului de performanță și a modului sănătos de viață prin asigurarea cu echipament sportiv de performanță – barcă „Dragonboat”, vâsle, barcă de salvare (Școala Raională de Sport Orhei), suport la amenajarea stadionului din satul Pepeni.

Ne-am implicat și în Campania de prevenire și reducere a riscurilor de infectare cu COVID-19, oferind un suport de 100 000 lei Spitalului Raional Orhei și Primăriei Municipiului Orhei, precum și Primăriei municipiului Chișinău pentru achiziționarea de echipamente de prevenire și protecție.

Suntem deschişi de a ne implica şi în continuare în proiecte sociale ce au drept scop dezvoltarea comunităților, accesul copiilor la o educație de calitate, promovarea modului sănătos de viață și a sportului de performanță.

Ştim că o prioritate pentru SE Bordnetze SRL este angajarea tinerilor din orașele Orhei și Strășeni, şi nu numai. Pe ce se bazează această abordare?

I.C.: Cred că aici ar fi cazul să amintesc de două parteneriate pe care le avem. În primul rând – parteneriatul în cadrul Programului învățământul profesional tehnic dual. SEBN MD este partener în cadrul acestui Program începând cu anul 2017. Avem încheiate acorduri de colaborare cu Școala Profesională din Orhei și cu Colegiul de Inginerie din Strășeni. În cadrul Programului de formare profesională implementat în parteneriat cu Școala Profesională din Orhei, sunt antrenați elevi la specialitatea electromontor, utilaje de dispecerat și teleautomatică. În cadrul Programului de formare profesională implementat în colaborare cu Colegiul de Inginerie din Strășeni, sunt antrenați elevi la specialitățile utilaj industrial și accesorii și mecatronică.

Cel de-al doilea parteneriat l-am demarat în 2018, când UTM și SEBN MD au semnat un acord de parteneriat în domeniul învățământului, științei, elaborării și realizării unor programe de învățământ corelate cu industriile și practicile moderne în vederea asigurării economiei naționale cu cadre profesioniste. Astfel, noi oferim studenților locuri pentru stagii de practică în conformitate cu profilul ales. Specialiștii companiei se implică activ în procesul de pregătire a inginerilor și colaborare cu personalul didactic al UTM în vederea studierea proceselor tehnologice și nu numai.

Apropo, SE Bordnetze SRL are un portofoliu vast de producție, ce reprezintă, de fapt, o ușă larg deschisă pentru studenții care vor opta pentru specialități ce țin de construcția de mașini, ingineria electrică, IT, sistemul de management al calității etc. Mai ales că stagiarii beneficiază de șansa angajării în cadrul companiei după absolvirea instituției de învățământ.

Anul 2021, la fel ca şi 2020, a fost marcat de pandemie. În ce măsură v-a afectat aceasta?   

I.C.: Am activat în regim normal cu respectarea strictă a măsurilor de protecție și prevenire împotriva COVID-19. Purtarea măștii de protecție, respectarea distanței sociale, triajul zilnic a fiecărui angajat în parte, respectarea măsurilor de igienă personală, precum și dezinfectarea sistematică a spațiilor sociale, au fost măsurile-cheie care au facilitat identificarea suspecților la COVID-19 și izolarea lor în timp util, pentru protecția celorlalți angajați și reducerea riscurilor de răspândire a infecției.

În context aş menţiona şi organizarea campaniei de informare și sensibilizare cu privire la COVID-19 prin efortul comun al managementului companiei și administrației Spitalului Raional Orhei. La concret, mă refer la amenajarea Centrului de vaccinare COVID-19 în incinta companiei cu participarea echipei mobile de medici de la Spitalul Raional Orhei. De asemenea, aş menţiona şi motivarea angajaților de a se vaccina prin oferirea mai multor opțiuni de vaccin.

Ce planuri are SEBN MD în continuare?

I.C.: Vom merge pe realizarea sarcinilor trasate deja, consolidându-ne rolul de partener de încredere, investind în extinderea şi sporirea nivelului de profesionalism a echipei şi contribuind în continuare la bugetul ţării şi la dezvoltarea comunităţilor în care activăm.

 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...