[ X ]
[ X ]
Important5 Decembrie 2021 14:00

Omul săptămânii: Octavian Armașu - Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei 

Omul acestei săptămâni este Octavian Armașu, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), or, la 29 noiembrie a fost marcată aniversarea a 28-a a leului moldovenesc și 3 ani de la numirea în funcție a conducătorului Băncii, informează TRIBUNA.

„Punerea în circulație, în urmă cu 28 de ani, a monedei naționale – leul moldovenesc –  a devenit parte a istoriei noastre alături de alte atribute statale care ne determină ca țară suverană și independentă. „Moneda națională este nu doar un atribut al statului, dar joacă un rol foarte important în economie. Sporirea calității monedei naționale și a nivelului de utilizare a plăților fără numerar reprezintă unul din obiectivele strategice ale BNM”, a declarat șeful băncii centrale.În aceeași zi, Banca Națională a Moldovei a pus în circulație patru monede jubiliare și comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic.

Seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din mun. Chișinău” este îmbogățită cu o monedă comemorativă dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri – poet, dramaturg, folclorist, om politic, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea. Moneda este confecționată din aur, are valoarea nominală de 100 lei și un tiraj de 150 unități.

O altă monedă comemorativă din argint, cu valoarea nominală de 50 lei, care va completa seria de monede „Personalități”, este consacrată aniversării a 150-a de la nașterea lui Nicolae Iorga – istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, om politic. Moneda este  emisă într-un tiraj de 250 unități.

Seria „Știință și inovare” este suplimentată cu o  nouă monedă jubiliară din argint dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Eugen Coșeriu – lingvist român de notorietate universală, filosof al limbajului, scriitor, poet, critic de artă, profesor universitar, membru de onoare al Academiei Române, unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX. Moneda are valoarea nominală de 50 lei și este bătută într-un tiraj de 200 unități.

Concomitent, seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova” este completată  cu o monedă din argint, cu valoarea nominală de 50 lei, care reprezintă „Popâlnicul nobil (Hepatica nobilis Mill)” – o specie de plantă ocrotită prin lege și inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Moneda are un tiraj de 300 unități.

TRIBUNA precizează: Octavian Armașu s-a născut pe data de 29 iulie 1969, în orașul Chișinău. În anul 1994 a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea IT și inginer în sisteme. Mai târziu, între 1996 şi 1997, efectuează cursuri de consultanţă în finanțe, contabilitate, marketing și management la Center for Private Business Reform-Project USAID. Între 2002 şi 2006 a studiat în cadrul programului de instruire al „CFA Institute”, Statele Unite ale Americii. Printre funcţiile deţinute se numără: 1996-1997 – manager vânzări, Glass Container Company, R. Moldova; 1997-1999 – senior consultant, Onest Business Consulting, întreprindere mixtă moldo-olandeză, 1999-2001 – controller, Südzucker International GmbH, 2001-2004 – şef Departamentul Controlling (planificare, bugete, analiză financiară, planificarea financiară strategică), Südzucker Moldova S.A., R. Moldova, martie 2004-2016 – Director financiar CFO, Südzucker Moldova S.A., Republica Moldova. Începând cu 20 ianuarie 2016 este ministru al Finanțelor. Pe data de 29 noiembrie 2018 a fost votat de Parlament în funcţia de guvernator al BNM.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...