[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Știri29 Noiembrie 2021 13:35

Președintele Azerbaidjanului, la al XV-lea Summit ECO: „Economia Azerbaidjanului se dezvoltă rapid”

Pe 28 noiembrie, la Ashgabat, capitala Turkmenistanului, a avut loc cel de-al 15-lea Summit al Organizației de Cooperare Economică (ECO).

La summit au participat Președintele Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev, precum și Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, Secretarul General al Organizației de Cooperare Economică Khosrov Naziri, Președintele Iranului Ebrahim Raisi, Președintele Republicii Kârgâzie Sadyr Japarov, Președintele Tadjikistan Emomali Rahmon, președintele Uzbekistanului Shavkat Mirziyoyev și prim-ministrul Askar Mamin al Kazahstanului, transmite AZERTAC.

La deschiderea Summit-ului, președintele Turkmenistanului Gurbanguly Berdimuhamedov a salutat participanții la eveniment. El și-a exprimat satisfacția că țara sa găzduiește cel de-al 15-lea Summit al Organizației de Cooperare Economică. El a subliniat că organizația va contribui la întărirea legăturilor dintre țările membre în sfera politică, economică și în alte sfere.

În discursul său, președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev a spus:

„Aș dori să-mi exprim recunoștința fratelui meu, președintele Turkmenistanului Gurbanguly Myalikguliyevich Berdimuhamedov pentru ospitalitate și să felicit Turkmenistanul pentru președinția de succes a Organizației de Cooperare Economică.

Profitând de această ocazie, îl felicit si pe fratele Uzbekistan pentru începutul președinției sale în ECO și vă doresc succes în conducerea organizației.”

El a spus că în ultimii 18 ani, economia Azerbaidjanului s-a dezvoltat rapid, produsul intern brut s-a triplat.

„Ca urmare a reformelor la scară largă, în Azerbaidjan a fost creat un climat investițional favorabil. În raportul Doing Business al Băncii Mondiale, Azerbaidjanul s-a clasat pe locul 28 dintre 190 de țări. Au fost realizate investiții în valoare de 280 de miliarde de dolari SUA in economia Azerbaidjanului, dintre care jumătate sunt investiții străine.

Rezervele noastre strategice valutare sunt de 6 ori mai mari decât datoria guvernamentală externă. Datoria externă a Azerbaidjanului reprezintă doar 17,3% din produsul intern brut al țării. Până în 2030, intenționăm să reducem această cifră la 10%. În ultimii 18 ani, nivelul sărăciei în Azerbaidjan a scăzut de la 49 la 6 la sută. Şomajul în ţară este de aproximativ 6 la sută”, a spus preşedintele.

Ilham Aliyev a subliniat că realizările Azerbaidjanului sunt foarte apreciate de structurile internaționale. „Conform raportului Forumului Economic Mondial de la Davos, Azerbaidjanul se află pe locul 10 în lume în ceea ce privește strategia guvernului pe termen lung și pe locul 5 în aria țării cu angajamentul conducerii față de reforme Din nou, conform raportului Davos, Azerbaidjanul se află pe locul 2 în lume în ceea ce privește disponibilitatea energiei electrice, pe locul 11 ​​la eficiența serviciilor feroviare, pe locul 12 la eficiența serviciilor de transport aerian, pe locul 25 la eficiența portului maritim și 27 – din punct de vedere al calității infrastructurii rutiere”, se arată în raport.

Președintele Azerbaidjanului a atins și subiectul COVID-19. El a menționat că Azerbaidjanul a lansat o campanie de vaccinare de la jumătatea lunii ianuarie a acestui an. Peste 60% din populația adultă a țării a primit două doze de vaccin.

„Astăzi, persoanelor și entităților de afaceri afectate de COVID li s-a oferit un pachet de sprijin socio-economic în valoare de aproximativ 3 miliarde USD în țară. În 2022, un pachet de sprijin financiar în valoare de 1,6 miliarde USD vor fi alocate de la bugetul de stat în acest scop.În plus, pentru a sprijini lupta împotriva coronavirusului, Azerbaidjanul a oferit aproape 80 de țări asistență financiară și umanitară direct și prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății.

„, – a spus șeful statului.

Ilham Aliyev nu s-a putut abține să nu abordeze subiectul Nagorno-Karabah: „Stimați colegi, în 2020, Azerbaidjanul a pus capăt ocupației teritoriilor sale de către Armenia timp de aproximativ 30 de ani. Războiul Patriotic de 44 de zile s-a încheiat cu înfrângerea Armeniei și obligându-o să semneze un act de capitulare pe 10 noiembrie 2020. Azerbaidjanul însuși și-a restabilit integritatea teritorială. Azerbaidjanul însuși a asigurat punerea în aplicare a patru rezoluții adoptate în 1993 de Consiliul de Securitate al ONU care cer retragerea imediată, completă și necondiționată a forțelor armate armene din teritoriile ocupate ale Azerbaidjanului.

În timpul ocupației, Armenia a dărâmat în aceste teritorii toate orașele și satele, inclusiv monumentele de moștenire culturală și religioasă. Pe baza insultei și urii față de toți musulmanii, Armenia a distrus și profanat toate moscheile, inclusiv folosindu-le ca hambar pentru porci și vaci. În timpul ocupației, 65 din 67 de moschei din aceste teritorii au fost complet distruse, în timp ce celelalte două moschei au fost grav avariate. De asemenea, cimitirele au fost vandalizate.

Imediat după eliberarea teritoriilor, am început lucrări de reconstrucție pe scară largă și avem deja primele rezultate. Azerbaidjanul, bazându-se doar pe resursele sale financiare, construiește noi orașe și sate de la zero. În acest an au fost alocate de la bugetul de stat 1,3 miliarde de dolari SUA pentru aceste scopuri. În 2022 vor fi alocate și fonduri pentru această lucrare cel puțin în aceeași sumă.

Am declarat Karabakhul eliberat și Zangezurul de Est o zonă de energie verde. La ultimul Summit al Organizației de Cooperare Economică, mi-am informat colegii despre Coridorul Zangezur. Astăzi pot spune că culoarul Zangezur devine realitate. Această nouă infrastructură de transport va deveni o parte importantă a coridoarelor Est-Vest și Nord-Sud. Sunt sigur că statele membre ECO vor folosi acest coridor.

Vă mulțumesc pentru atenție”.

În discursul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a subliniat importanța victoriei Azerbaidjanului în Războiul Patriotic și, menționând că această Victorie va contribui la intensificarea eforturilor de normalizare a situației din regiune, a spus:

„Eliberarea de către fratele Azerbaidjan a pământurilor sale ocupate a deschis, de asemenea, oportunități pentru asigurarea păcii și stabilității durabile în regiune. Proiectele implementate în mod consecvent de către Azerbaidjan pentru îmbunătățirea prosperității în regiune sunt lăudabile. Acești pași vor sprijini dorința de normalizare în regiune. Turcia va continua să fie alături de Azerbaidjan în acest proces. Solidaritatea deplină a organizației noastre cu Azerbaidjan este, de asemenea, de mare importanță.”

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...