[ X ]
[ X ]
Important26 Noiembrie 2021 14:00

Tariful pentru gazele naturale în următoarele 14 luni - 11,08 lei! Spînu a venit cu explicații, inclusiv despre scumpirea energiei electrice!

Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că tariful pentru un metru cub de gaze naturale în următoarele 14 luni va fi 11,08 lei, informează TRIBUNA.

„Chiar dacă pentru cineva pare stranie poziția Guvernului, noi trebuie să ne uităm și la componenta legală sau metodologică. Conform metodologiei, ANRE calculează prețurile de cumpărare a gazului pe un an de zile. Noi avem o situație de anomalie pe piață. În toții anii prețul a scăzut, a crescut, dar a crescut cu 10%, nu a crescut de două, trei, patru chiar și de cinci ori mai mult. Respectiv, atunci când este clar că prețul este 550$, dar tu bagi în formulă un preț de 120$ nu este rațional și am comunicat și eu către ANRE și către Moldovagaz – fie noi punem un preț de 8,9 lei, atunci Moldovagaz va avea probleme cu achitarea și vom ajunge în ianuarie când va trebui să aplice deja o altă metodologie și vom avea un preț de 13 sau 14 lei”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

El a spus că Guvernul a calculat pachetul de suport reieșind de la tariful de 11 lei. „Nici pentru societate, nici pentru mediul de afaceri nu este bine să trăiască în incertitudine, este nevoie de o stabilitate a prețului, iar asta se întâmplă permanent pe piața energetică când prețul se stabilește o dată în an. Pentru stabilitate este bine ca noi să avem acest tarif pe 14 luni, apoi noi la Minister vom urmări cum evoluează prețul la nivelul pieței europene, iar în momentul în care se va vedea că prețul scade și este nevoie de revăzut tariful în vederea diminuării lui, noi vom interveni”, a precizat Spînu.

Totodată, el a spus că prețul pentru energia electrică nu s-a scumpit, cel puțin așa va rămâne până în luna martie. „Nu s-a scumpit lumina. S-a scumpit tariful solicitat de Termoelectrica pentru energia pe care o produce Termoelectrica. Cea mai mare parte de energie noi o cumpărăm de la centrala de la Cuciurgan, nu de la Termoelectrica. Prețul de achiziție a energiei electrice de la Cuciurgan nu s-a mărit. În martie vom avea o nouă licitație pentru achiziționarea energiei electrice și vom vedea”, susține vicepremierul.

Referitor la mediul de afaceri, el a spus: „Evident că noi ne dorim ca mediul de afaceri să reziste, este în interesul tuturor ca mediul de afaceri să reziste. Ceea ce știu cu siguranță este că mediul de afaceri din Republica Moldova va avea un preț la gaz mult mai competitiv decât în regiune. Acum Ministerul Economiei analizează anumite opțiuni să vedem dacă este cazul să intervenim și pe anumite segmente mai vulnerabile din acest sens. Dacă va fi cazul – vom interveni”.

Cristina Jicol

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...